Pápa

2012.11.26. 14:26

Közösen ünnepeltek

Pápa - Egyetlen pulyka sem részesült „elnöki kegyelemben” a múlt hét végén a bázisrepülőtéren rendezett Hálaadás napi vacsora fő fogásaként.

Nagy Imre

Az amerikaiak nemzeti ünnepére az itt szolgáló katonák ismét meghívták magyar barátaikat is. 

- Háromszáz külföldi család tartózkodik jelenleg Pápán és ez jó alkalom arra, hogy összegyűljünk, együtt ünnepeljünk, jobban megismerjük egymást - fogalmazott Keith P. Boone ezredes, a nehéz légiszállító ezred amerikai parancsnoka, aki üdvözölte a meghívott vendégeket, és köszönetet mondott azoknak az önkénteseknek, akik lehetővé tették a közös ünnepet.



Boone ezredes és Pelsőci Miklós főhadnagy, protokoll tiszt (Fotók: Nagy Imre)

Ezt követően Szabó Ferenc főhadnagy, a bázis tábori lelkésze tartott közös áhítatot, majd a katonák és családtagjaik, a pápai intézmények, civil szervezetek képviselői és a meghívott magánszemélyek megízlelhették a hagyományos amerikai konyha ízeit. Áfonyaszósz, csemegekukorica, zöldbab, kukoricakenyeres-, csirkés-, fűszeres- és pulykás töltelék, mártás, pulykahús és krumplipüré. Széles volt a választék a modern étkezőben megrendezett esten. Aki mindezekkel esetleg nem lakott jól, az pekándiós-, sütőtökös-, almás pitét is kóstolhatott a magyar háziasszonyok által sütött sütemények mellett.



A hálaadás bensőséges amerikai ünnep. Gyökerei az 1600-as évekre nyúlnak vissza, amikor a Mayflower fedélzetén az első telepesek az Újvilágba érkeztek. A zarándokok fele az első telet sem élte túl, ám aztán a wampanoag indiánok megtanították a telepeseket a vadászatra, halászatra, a kukorica termesztésére és a juharszirup készítésének titkára. Az őszi bőséges termés betakarítása után vezetőjük, William Bradford ünnepséget rendezett indián barátaiknak.





- Aki éhesen megy haza, magára vessen - fogalmazott Boone ezredes a pápai Hálaadás napon. A terített asztalokat és a bőséges kínálatot látva érthető volt a figyelmeztetés. A családias hangulatú esten a város képviseletében dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert, a kabinet vezetője is részt vett. 









Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!