Pápa

2016.05.01. 18:44

Lehet-e a munkát ünnepelni?

Pápa - Ez a nap a maga körül értéket teremtő ember, az újat alkotni képes állampolgár ünnepe – fogalmazott május elsején a munka ünnepe alkalmából a Munkásotthon előtt tartott megemlékezésen Grőber Attila, az MSZP pápai szervezetének elnöke.

Polgár Tibor

Mint mondta, a munka ünnepének kialakulásához vezetett történelmi események alapvetően a munkaidő csökkentéséhez, a választójog kiterjesztéséhez, a munkavállalók szociális juttatásainak kibővítéséhez köthetőek. Ezen követeléseket már a XIX. század első felétől megfogalmazták. Grőber Attila megjegyezte, a modern, haladó és demokratikus baloldal volt az első olyan eszmerendszer, amely felvállalta és képviselte a munkából élők érdekeit.

– Azonban azok az értékek, amiket ez a nap szimbolizál, lényegesen túlmutattak, túlmutatnak a baloldaliságon. A szolidaritás, a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenység, a létbiztonság biztosítása mindenki számára olyan értékek, amelyek minden civilizált társadalom és minden civilizált közösség együttműködésének alapjává váltak a XX. században. Ez a nap a maga körül értéket teremtő ember, az újat alkotni képes állampolgár ünnepe. A humánus, igazságos és a mások iránt szolidáris ember ünnepe ez. Május elseje számomra tehát egy identitásünnep. Annak az azonosságtudatnak az ünnepe, miszerint a munkánkkal, a szorgalmunkkal, a tehetségünkkel képesek vagyunk egy igazságos társadalmat felépíteni – hangsúlyozta a szónok, majd beszéde második részében kérdéseket tett fel a munka ünnepének apropóján.

Fotó: Polgár Tibor

– Lehet-e a munkát ünnepelni ott, ahol milliók élnek létbizonytalanságban, ahol egyre elterjedtebb a munkavállalók kiszolgáltatottsága? Lehet-e a munkát ünnepelni ott, ahonnan több százezren vándorolnak ki évente a jobb élet reményében? Lehet-e a munkát ünnepelni ott, ahol 70-80 ezer forintért dolgozik valaki egy hónapot, ahol 5-7 milliós fizetéseket kaphat néhány kiváltságos vezető? – kérdezte Grőber Attila. Hozzáfűzte, azért dolgoznak minden egyes nap, hogy egy olyan Magyarországot teremtsenek, ahol ezeket a kérdéseket nem teszi fel a magyar valóság.

A beszéd után Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt országos elnökhelyettese, Grőber Attila, valamint Kovács József, pápai MSZP-iroda vezetője megkoszorúzta a Munkásotthon homlokzatán elhelyezett emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!