Pápa

2014.01.14. 16:02

Megszületett Pápa jubileumi logója

Idén ünnepli a város első okleveles említésének 800. évfordulóját. A jubileum alkalmából kiírt logópályázat eredményét hirdették ki a városházán kedden kora délután. Az eseményen az első helyezett családtagjai is részt vettek.

Nagy Imre

– A helytörténet két évszámot ismert eddig a város legkorábbi okleveles említéséről. Az első egy 1061-ben kelt adománylevélben fordul elő, ám a tudomány mai állása szerint az vélhetően egy Somogy megyei területre vonatkozik. 1214-ből származik az a II. Andrásnak tulajdonítható birtokadományozó oklevél, ami a Pápáról jövő utat említi. Ezt tekinthetjük hitelesnek – mondta dr. Áldozó Tamás polgármester.

Maga a település nyilván több, mint 800 éves, ezt a Fő téri ásatások is igazolják.

– Az évforduló alkalmából tavaly két pályázatot írtunk ki, ebből egyik volt a logó. A másikban magánszemélyeket, szervezeteket kértünk, hogy javaslataikkal segítsék összeállítani a 2014. évi programsorozatot. Nem azt terveztük, hogy az évfordulót egy meghatározott napon ünnepeljük, hanem azt gondoltuk, hogy sok személynek és számos szervezetnek lehetőséget adva egy egész éves programsorozatot szervezünk – fogalmazott a polgármester.

Az évforduló első jelentős eseménye január 22-én A magyar kultúra napja lesz, erre az időpontra várhatóan a programfüzet is elkészül. A logóra tizenöt pályázó összesen huszonnégy munkája érkezett, ezekről a zsűri döntött. Az első helyezést a pápai születésű, Székesfehérváron élő Szabó László terve kapta meg.

(Fotó: Nagy Imre)

– Természetesen megvásároljuk az első, a második és a megosztott két harmadik helyezett logót is. A zsűrinek öt tagja volt: pápai művészek, illetve a médiában dolgozók – mondta el Áldozó Tamás.

Mint azt a nyertes fiatal képzőművész közölte, a nyolcszáz évből a leggazdagabbat, az Esterházyak időszakát vette figyelembe a tervezésnél. Ebből az időszakból merítette a betűtípust, a nyolcszázas karakterből pedig megszületett a városnév felirata is.

(Fotó: Nagy Imre)

– A logó első ránézésre megtornáztatja a szemet, de éppen a játékosság hozza ide a barokk időszakból kortárssá ezt a logót. Szerettem volna egy olyan profilarculatot létrehozni, ami nem csak a város lakóit tölti el örömmel, hanem esetleg országos szinten is megállja a helyét  – mondta Szabó László, aki Áldozó Tamástól vette át az eseményt megörökítő emléklapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!