Pápa

2013.12.11. 13:32

Naptár régi képeslapokból

Pápa - A Jókai Mór Városi Könyvtár a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert támogató megyei könyvtár segítségével szép kivitelű, 2014-es naptárt adott ki. Erről tájékoztatta a sajtót dr. Áldozó Tamás polgármester és dr. Hermann István, a városi könyvtár igazgatója.

Nagy Imre

- Aki naptár kiadására vállalkozik, annak nagyon míves dolgot kell alkotnia ahhoz, hogy a figyelmet rá tudja irányítani. A város - megszakításokkal - évek óta adott ki naptárat a településről. A mostani több abban, hogy a környékbeli kistelepülések valamikori faluképei is szerepelnek benne. A képeslapok a helyismereti munka fontos forrásai, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezeket Pápán is összegyűjtötték. Érdemes ezt a témát feleleveníteni, hiszen mindig lehet újat mondani a városról. Ezért is örülök annak, hogy a könyvtár vállalkozott arra, hogy ezt a naptárt kiadja - fogalmazott Áldozó Tamás.

A kiadvány szépen illeszkedik az eddig megjelent naptárak sorába, és dísze lehet a pápai és városkörnyéki otthonoknak. A Képeslapok Pápáról és a pápai járás falvairól címet viselő naptár cím- és hátoldalával együtt összesen negyvenegy régi képeslapot tartalmaz, ezekhez Ürmös Lóránt, Bolla András, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a városi könyvtár anyagából jutott hozzá a kiadó. Az esztétikus megjelenés mellett a naptár alkalmas a nosztalgiázásra, az emlékek felelevenítésére is, így minden bizonnyal sikert arat az azt megvásárlók körében.

Egy-egy frissen előkerült régi képeslap új információkat közölhet a települések történetéről. A szép kivitelű kiadványt Hermann István és Áldozó Tamás mutatta be a helyi és megyei sajtó munkatársainak. Fotó: Nagy Imre

Hermann István néhány kuriózumra hívta fel a figyelmet.

- Két olyan képeslap is szerepel a naptárban, ami számomra is meglepő. Az egyik a Nepomuki Szent János szobrot ábrázolja azzal a várkerti bejárattal, ami ma már nem létezik. A másik a Kálváriát mutatja, nagyon jó minőségben a harmincas évekből, egy felújítás után – mondta el a könyvtár igazgatója, aki arról is szólt, hogy aki naptár kiadására vállalkozik, nehéz helyzetben van. Nevezetesen azért, mert nem tud versenyképes lenni a néha tízezres nagyságrendben megjelenő hasonló kiadványokkal. - A város iránti szeretetből azonban úgy érezzük, föl kell vállalnunk, hogy az ötszáz példányban megjelent naptárat kicsit drágábban, ám az önköltségi árhoz így is közeli áron adjuk - mondta Hermann István.

A naptárban szereplő falvak öt példányt, a KSZR-hez tartozó települések hármat kapnak, míg a többit a városban értékesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!