nem csak a közismert dalokból válogattak

2018.02.05. 18:27

Népdaléneklési versenyt rendezett a Máltai Szeretetszolgálat Pápán

Két kategóriában, közel ötven általános iskolás gyermek mérhette össze népdaléneklési készségeit a Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja versenyén.

Laskovics Márió

A népdaléneklési versenyre öt, népviseletbe öltözött tanulóval érkezett a Csöglei Általános Iskola

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja népdaléneklési versenyt rendezett a magyar kultúra napja jegyében pénteken az Eötvös utcai Máltai Ifjúsági Centrumban. A közel ötven általános iskolás versenyző három pápai iskolából – a Gyurátz Ferenc Evangélikus, a Szent István Római Katolikus és a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából –, valamint Csögléről, és Mezőlakról érkezett a megmérettetésre. A két szabadon választott népdalt előadó énekeseket kéttagú zsűri értékelte. Forsthoffer Judit, az Allegro Alapfokú Művészeti Iskola szolfézstanára, és Schrei Balázs, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola magyar-ének és dráma szakos tanára valamennyi indulónak minősítő oklevelet osztott ki, illetve az alsó és a felső tagozatos kategória első három helyezettje kiemelt arany minősítést vehetett át.

A népdaléneklési versenyre öt, népviseletbe öltözött tanulóval érkezett a Csöglei Általános Iskola

Pintér-Papp Eszter csoportvezetőtől megtudtuk, a legnépszerűbb dalok az Erdő, erdő, erdő, az A csitári hegyek alatt, valamint az A juhásznak jól van dolga kezdetűek voltak. A tapasztalt zsűri kiemelte, hogy a gyermekek és tanáraik nem csak a közismert dalokból válogattak, elhangzott néhány ritkábban hallható dal, sőt, olyan is, amely számukra teljesen ismeretlen volt.

Kövi Dóra és Bognár Boglárka, a Csöglei Általános Iskola tanulói, az alsó tagozat 3. és 2. helyezettjei büszkén mutatják kiemelt arany minősítésű oklevelüket

– Élményt szerettünk volna adni az indulóknak. Senki nem távozott üres kézzel: a legjobbak könyvjutalmat, a többiek édességet kaptak. Akusztika szempontjából jó volt a kis klubhelyiségünk, így nem nagy termet kellett beénekelniük a gyerekeknek. Volt egy óvodás indulónk, aki mindenképp szeretett volna eljönni, ő különdíjat kapott. Oklevéllel, ajándékkal díjaztuk a felkészítő pedagógusokat is, mert sok munkájuk van abban, hogy ezek a gyerekek nem a tévé vagy a számítógép előtt ültek, hanem az egész délutánjukat a népdaloknak, egymásnak szentelték – értékelte a második alkalommal megvalósult versenyt Pintér-Papp Eszter.

Szabados Luca, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanulója énekel. A háttérben Pintér-Papp Eszter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának vezetője. Jobbra az asztalnál a kéttagú zsűri, Schrei Balázs és Forsthoffer Judit Fotó: a szerző

Balatoniné Horváth Sarolta, a Szent István iskola felkészítő énektanára megjegyezte, a magyar kultúrát a Himnusz után a magyar népdal, a kodályi hagyományok fejezik ki legjobban. Emiatt tartják fontosnak a népdaléneklési versenyeken való részvételt.

Gáncs Andrea a Csöglei Általános Iskola kísérő nevelője elmondta, tanulóik szeretnek énekelni, ezért rendszeresen indulnak népdalversenyeken, illetve intézményükben is szerveznek járási szintű vetélkedőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!