Pápa

2016.09.27. 19:45

Papírból kézitáskát: Az alapképzést tavasszal mesterkurzus követi

Pápa - A klasszikus múzeumi feladatok ellátása mellett korábban nem megszokott profillal is rendelkezik a Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Kékfestő Múzeum. Egy ideje az andragógia, vagyis a felnőttképzés terére léptek be, és egy speciális újrahasznosító technika egyre szélesebb körben való megismertetésén fáradoznak.

Molnár Tímea

Végy több ív papírt (felesleges reklámújság is megfelel), papírragasztót és egy vékony hegesztőpálcát, aztán kezdheted is a munkát. Szakácsreceptek alapján így is bevezethetjük a papírvesszőfonás tudományának leírását. Ezután következhetnek az olyan hasznos információk, mint például az, hogy a papírt szálirányban tépjük keskenyebb darabokra, a kívánt szögben tekerjük fel a pálcára, a papírcsíkok végeit ragasszuk le, és húzzuk le a formázóeszközről. Ilyenformán gyártsunk jó néhány papírvesszőt, és a kezdőlépések megtétele után fogjunk bele a kigondolt tárgy elkészítésébe, ami lehet ceruzatartó, tálca, asztali dísz, bevásárlókosár vagy akár kalap és hozzáillő kézitáska is.

Kovács Katalin (középen) mutatja a papírvessző-készítés fortélyait a tanfolyam résztvevőinek   Fotó: Molnár Tímea

A papír-újrahasznosítás e formáját 2013 óta alkalmazzák a múzeumban, volt már felnőtteknek szóló tanfolyam, illetve erre a technikára épülő gyerektábor. Most az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatására kiírt pályázaton való sikeres szereplés folytán felnőttképzés keretében hatalkalmas,ingyenes kurzust indítottak, amelyre bárki jelentkezhetett. Az őszi alapképzést követően tavasszal ugyancsak hat foglalkozásból álló mesterkurzus valósul majd meg - tájékoztatott Vonnák Andrea múzeumpedagógus.

A papírvesszőfonás tanfolyamán elsőként a vesszőkészítés fortélyait lesték el a résztvevők Kovács Katalin oktatótól. A további lépéseket a következő alkalmakon sajátítják el egészen addig, hogy október végére le tudják tenni az asztalra a megálmodott kész tárgyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!