Pápa

2013.07.26. 06:17

Példaértékű, önzetlen élet

Rendezett udvar, kellemes környezet fogad a Szent Benedek Plébánián. Érződik a nyugalom, a békesség, hát kihasználom az alkalmat, hogy többet tudjak meg meghívásom okáról.

Nagy Imre

Augusztus 1-jei hatállyal Szijártó László atyát nevezték ki a tókerti Szent Benedek Plébánia vezetőjévé, plébánosává. Az okirat aláírása egybeesett a templom búcsújával, illetve emléktáblák avatásával is. Európa fő védőszentjének, a bencés rend alapítójának, Szent Benedeknek az ünnepe július 11-én volt.

Erről is beszélgetünk Nagy József asztalos mesterrel, Bolla Ferencnével, a Rózsafüzér Társaság elnökével és Kőhalmi Károllyal. Mindemellett megelevenednek a Molnár Zsigmond plébánossal kapcsolatos emlékek is. Zsiga atya negyvenkét évig szolgálta az egyházközséget.

Önzetlenül, nagy-nagy szeretettel, a hívek iránti odafigyeléssel. Nagy József asztalos mester és Kőhalmi Károly kezdeményezésére vasárnap óta márványtábla őrzi emlékét. Készült egy másik is – mindkettő Járóka Attila kőfaragó mester munkája –, ami az 1950-től itt szolgáló plébánosoknak állít emléket. Minderre a hívek adományai biztosítottak lehetőséget.

 

Nagy József, Bolla Ferencné, Szijártó László atya és Kőhalmi Károly a felavatott emléktábláknál (Fotó: Nagy Imre)



– Mindenki adott, ki többet, ki kevesebbet, mert tisztelik Zsiga atya emlékét. Szinte meg sem kellett szervezni a gyűjtést – mondta Nagy József. A most kinevezett László atya eddig kápláni beosztásban szolgált a Fő téri plébánián.  

– A plébániát Zsiga atya nyugdíjba vonulása után, 2007 augusztusában csatolták a Fő térihez, de rangja nem szűnt meg. A tókerti egyházközség összetartó közösség, ha valamilyen megmozdulás, rendezvény, esemény történik, szinte egy emberként mozdul a legkisebbtől a legidősebbig. Természetesen ez nem csupán a katolikusokra érvényes. A rendezvényeinken nincs ilyesfajta megkötöttség, várjuk a reformátusokat, evangélikusokat, bárkit, aki itt jól érzi magát, és a munkából is kiveszi a részét – fogalmaz László atya.

A templom padjai a vasárnapi két misén, illetve a szombat estin megtelnek. A nagyobb ünnepeken az állóhelyek is foglaltak. – Valóban van egy olyan tendencia, hogy sokan eltávolodnak az egyház intézményétől. A gazdasági és erkölcsi válság miatt viszont a hit egyre inkább fontosabbá válik. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hozzánk a fiatalok is szívesen járnak, kisgyermekes családok, és az ő példájuk vonzza a többieket is – mondja a frissen kinevezett fiatal plébános. 




Szívügye volt a plébánia felújítása

Molnár Zsigmond 1928. július 9-én született Nemesapátiban. A veszprémi szeminárium feloszlatása után meg kellett szakítania a képzést, majd Esztergomban fejezhette be tanulmányait. 1953. június 14-én Veszprémben szentelték pappá. Iszkázon, Mernyén, Lesencetomajon és a pápai Szent Anna plébánián teljesített kápláni szolgálatot, majd utóbbi plébánosa lett 2007-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!