Pápa

2017.04.20. 18:46

Rákóczi nyomában Kárpátalján

Pápa - Négy felejthetetlen napot töltött el Kárpátalján az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 18 hetedik osztályos diákja, akiket három pedagógus kísért el a tanulmányi kirándulásra.

Polgár Tibor

- Rákóczi nyomában jártunk Kárpátalján. Felkerestük azokat a magyar történelmi emlékhelyeket, amelyek II. Rákóczi Ferenccel, illetve a Rákóczi-féle szabadságharccal kapcsolatosak, és melyekre magyarként örökké büszkék lehetünk - nyilatkozta a Naplónak Kondor Tímea, a pápai Erkel iskola tanítója.

Mint mondta, a Határtalanul program keretében megvalósult négynapos kirándulásukat alapos felkészülés előzte meg: meglátogatták a Magyarság Házát Budapesten, információkat gyűjtöttek a Rákóczi családról, a kapcsolódó történelmi eseményekről és emlékhelyekről.- Utunk során örökre szívünkbe zártuk Munkács várát, a Vereckei-hágót, Huszt várának romjait, Ungvárt, a tiszaújlaki turulmadaras emlékművet, Esze Tamás emléktábláját, a Perényi kastélyt. Megcsodáltuk a kanyargó Latorcát.

Többek között Ungváron a Petőfi-szobornál, Tiszaújlakon Bartók Béla szobránál, valamint a Vereckei-hágón elhelyeztük az emlékezés koszorúit. Utolsó napunkon meglátogattuk Beregszászon a Rákóczi-Bethlen-kastélyt, a helyi múzeumot. Kitűnő szállást és „fejedelmi” ellátást kaptunk a Nagydobronyi Református Gyermekotthonban. Éreztük és érezzük, hogy „egy vérből valók”, magyarok vagyunk. Átadtuk az általunk vitt, az erkeles szülők, osztályok által gyűjtött tárgyi és anyagi adományainkat.

Ebben a négy napban valóban eltűntek a határok. Felejthetetlen élményben volt részünk! - fogalmazott Kondor Tímea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!