Pápa

2015.12.08. 18:21

Somfainé Pados Mária életműve egy kötetben

Pápa - Somfainé Pados Mária rajzainak és festményeinek egy részét albumszerű könyvbe rendezte a Somfai család.

Molnár Tímea

A hajdani pápai művész-tanár munkásságának gyűjteménye halálának huszadik évfordulója alkalmából jelent meg.

A Ranolder Intézetben (Zárda) szerzett tanítói képesítést, és az egykori Hámán Kató Általános Iskolában oktatott Somfainé Pados Mária. Emellett számos vázlatot és olaj-, valamint akvarellfestményt készített. Az összesen ezret is meghaladó alkotásból kétszáznegyvenet válogatott a család a Jókai Mór Városi Könyvtár kiadásában megjelent kötetbe. Így láttam a világot - ez a pedagógus életművét bemutató könyv címe, és ez a világlátás Krúdy világába kalauzol el, békés, polgári, a város életre kelt lelkét közvetíti az utókornak - mondta a könyvbemutatón Praznovszky Mihály, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója.

A könyvbemutatón Praznovszky Mihály kiemelte a családi összefogást, amely a kiadvány elkészítését kísérte
Fotó: Molnár Tímea

Somfainé Pados Mária alkotásaiból a pápai Esterházy-kastélyban három éve rendeztek egy tárlatot, most a szép kiállítású könyvben tárják a nagyközönség elé az alkotásokat. Céljuk az utókor megszólítása - hangsúlyozta a könyvtárban tartott bemutatón Somfainé Pados Mária négy fia közül János, aki a könyvbe került alkotásokat is válogatta.

Az életmű tartalmaz toll-, ecset- és szénrajzvázlatokat, akvarell- és olajfestményeket, városképet, tájképet, csend-életet, portrékat. Az ihletet Somfainé Pados Mária szűkebb környezete mellett Magyarország tájai, valamint az őt körülvevő család adta. A gyűjteményt leszármazottai egyben kívánják tartani, és azt tervezik, hogy közgyűjteményben helyezik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!