Pápa

2017.03.03. 17:30

Stabilan, feszültség nélkül

Pápa – Az elmúlt évben stabil szakmai és anyagi működés mellett végezte munkáját a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége – jelentette ki Győrffy Balázs, a szervezet elnöke.

Pintér-Papp Eszter

A pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola aulájában tartotta éves közgyűlését a Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége. Az esemény előtt Győrffy Balázs, Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, valamint Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón szólt az el-múlt időszak tapasztalatairól, illetve az aktualitásokról.

Győrffy Balázs elmondta, az előző évben tagdíjakból és pályázati pénzekből gazdálkodott a megyei szövetség, amely stabil szakmai és anyagi működés mellett végezte munkáját, miközben feszültségek, problémák nélkül tudtak tevékenykedni. A 2016-os évben lehetőségük nyílt egy 28 oldalas kiadvány megjelentetésére is, mely bemutatja a megyében működő 9 gazdakör azon 46 tagját, akik vállalták a kiadványban való szereplést.

A Veszprém Megyei Gazdakörök Szövetsége a pápai Batthyány Lajos szakképző iskola aulájában tartotta meg éves közgyűlését Fotó: Pintér-Papp Eszter

A megyei szövetség elnöke kiemelte, az elmúlt év egyik legjelentősebb eseménye az állami földek értékesítése volt. Ezzel kapcsolatban a gazdálkodók több esetben kértek szakmai segítséget, mert a vásárlás után nem egy alkalommal úgy érzékelték, hogy a földbérletidíjjal kapcsolatos kérdések bíróság elé kerülhetnek. A gazdálkodók kérésére ezért perközösséget alakított a gazdakör.

Viski József úgy fogalmazott, nagyon fontosnak tartják a hasonló rendezvényeken való megjelenést, mert így a lehető legtöbb potenciális pályázóhoz tudnak aktuális információkat eljuttatni. Hangsúlyozta: 1296 milliárd forint összegű vidékfejlesztési támogatás áll rendelkezésre 2022-ig a magyar mezőgazdaság részére. - 2016 a pályázatok éve volt, 2017 pedig a döntések esztendeje lesz - mondta az agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

- Érzékeny időszakban vagyunk, hiszen az Európai Unióban most van a félidős felülvizsgálat időszaka, és a most levont következtetésekből építkezve határozzák meg az unió következő költségvetési ciklusának prioritásait - mutatott rá Jakab István. Hozzáfűzte, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége március végén országos küldöttgyűlést tart, ahol összegzik az elmúlt időszakot, illetve a következő időszakra vonatkozó céljaikat, programjaikat is megvitatják.

A sajtótájékoztatót követő közgyűlésen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd pedig az elnökség beszámolói kerültek sorra. Ezután Jakab István, Viski József, továbbá Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott előadásait hallhatták az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!