Pápa

2016.02.25. 21:20

Szemben a diktatúrával

Pápa - Kiss Zoltán egykori honvéd alezredes, Tóth Károly huszárkapitány, valamint Schmidt Ferenc várpalotai tanár kapta a Jobbik Veszprém megyei vezetése által idén alapított és első alkalommal kiosztott Hazánk Szabadságáért Emlékdíjat.

Polgár Tibor

A díjazottak névsorát Orbán Imre, a Jobbik megyei elnöke jelentette be a pártja által a kommunizmus áldozatainak emlékére szervezett pápai főhajtáson. Az önkényuralom elleni nemzeti függetlenségi mozgalom mártírjának, Kiss Zoltánnak az emléktáblájánál tartott megemlékezésen a hajdani honvéd alezredes fia, Kiss Balázs vette át az édesapjának járó díjat Orbán Imrétől.

A politikus a díjazott méltatása során elmondta: Kiss Zoltán 1938-ban végzett hadnagyként a Ludovika Akadémián. Az első magyar kísérleti ejtőernyős ugrások aktív résztvevőjeként a biztonságos ejtőernyős ugrás megteremtését tekintette legfontosabb feladatának, később kiképzőtisztként is. Szolgált a második világháborúban, a Magyarországon átvonuló orosz fronttal is szembeszállt bajtársaival, többek között a női lakosság védelme érdekében. 1948 októberétől kiképző tiszt volt a szolnoki repülőtiszti iskolán. Azonban 1951-ben letartóztatták, majd koholt vádak alapján halálra ítélték. 1952. április 10-én kivégezték. Nem tudni, hova temették el. Kiss Balázs a díj átvételekor úgy fogalmazott, a mai képmutató, hazug világban szinte elképzelhetetlen az, amit édesapja tett: a súlyos rágalomhadjárat dacára a végsőkig ragaszkodott az általa vallott értékekhez, az igazsághoz, és ezekért képes volt meghalni.

Kiss Balázs és Orbán Imre Kiss Zoltán emléktáblájánál
Fotó: Polgár Tibor

Orbán Imre beszédében a kommunizmus bűneit hangsúlyozta, illetve az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Varga Gábor, a Jobbik választókerületi elnöke kiemelte, a kommunista diktatúra szétzilálta a magyar társadalmat, tönkretette a kulturális mozgalmakat, emberi sorsokat döntött romba.

- Ám mi, magyarok szembeszálltunk a kommunizmussal. Mi a szabadság népe vagyunk a világ szemében - fűzte hozzá Varga Gábor.

A főhajtáson Németh Csaba előadóművész szavalattal működött közre, az egybegyűltek pedig végül koszorút és mécseseket helyeztek el Kiss Zoltán emléktáblájánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!