civil kaszinó

2017.10.18. 12:00

Tárjuk fel értékeinket!

A németbányai értéktár jó gyakorlatából merített ötleteket a helyi értékek további felmutatására a Pápai Művelődéstörténeti Társaság.

Laskovics Márió

A németbányai értéktár jó gyakorlatát Kiss Albertné mutatta be a PMtT tagjainak. Jobbra Mátyus Aliz alelnök és Baloghné Uracs Marianna elnök. Az asztalon a németbányai értéktár dokumentációi

A Pápai Művelődéstörténeti Társaság legutóbbi, múlt szerdán az Esterházy-kastélyban tartott civil kaszinóján Kiss Albertné Holeczky Éva nyugalmazott tanító, a németbányai értéktár-bizottság elnöke volt a meghívott vendég. Beszámolt az értéktár elemeiről, jó gyakorlatáról, az értékek kiválasztási szempontjairól.

A németbányai értéktár jó gyakorlatát Kiss Albertné mutatta be a PMtT tagjainak. Jobbra Mátyus Aliz alelnök és Baloghné Uracs Marianna elnök. Az asztalon a németbányai értéktár dokumentációi

Németbányán 2015-ben alakult meg a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata létrehozni a helyi értéktárat, azaz a települési önkormányzat területén fellelhető helyi értékek adatait tartalmazó gyűjteményt. Érték lehet minden dolog, amit egy település értéknek tekint. Az értékek települési értéktárba történő felvételét javaslattételi űrlap – indoklást, a javaslattevő és az érték adatait, az érték fényképét vagy audiovizuális dokumentációját, szakértő esetleges ajánlását tartalmazó – kitöltésével és benyújtásával bárki kezdeményezheti. A javasolt érték települési értéktárba történő felvételéről a bizottság dönt. A települési értéktárba felvett nemzeti értékek bekerülhetnek a megyei értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, következő lépcsőfokként a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A PMtT civil kaszinóit újabban az Esterházy-kastély egyik termében tartják Fotó: a szerző

- Az ember nem születik értékőrnek, hanem azzá lesz. Százfős kis falunk tizenhét! értéke közül egy (Volt egyszer egy falu, Iharkút) a megyei értéktárba, egy (Nagy Sándor festő, grafikus) pedig a veszprémibe került be. Értéktárunk elemeiről szóróanyagok, kiadványok is készülnek, melyek a faluházban láthatóak – jegyezte meg Kiss Albertné.

- Tulajdonképpen semmire nem jelent garanciát, hogy valami bekerül az értéktárba. Viszont egy jó lehetőség arra, hogy az adott település felismerje, dokumentálja értékeit, s az értéktárba véve később nagyobb figyelmet fordíthat rájuk. A pápai értéktár bővítéséhez várjuk az újabb javaslatokat, és azok kidolgozóit – mondta el Baloghné Uracs Marianna PMtT-elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!