Pápa

2016.10.07. 11:19

Templomok a falon

Pápa - A könyvtár falinaptárában a helyii templomok közül a kastélykápolna, a református ótemplom, az evangélikus templom és a zsinagóga, míg a járási templomok közül Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Bakonyjákó, Homokbödöge, Németbánya, Pápadereske, Gic, Farkasgyepű templomai szerepelnek.

Laskovics Márió

Tegnap délután tették közhírré a Jókai Mór Városi Könyvtárban, hogy elkészült és már kapható a könyvtár 2017. évi falinaptára. Az eseményen Áldozó Tamás polgármester és Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros mutatták be az új kiadványt.

- Megjelent Templomok Pápáról és a pápai járás falvaiból címmel jövő évi, a könyvtár kiadásában már a negyedik falinaptárunk. A kiadvány a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer helyismereti programjában valósult meg. Az eddigi naptáraink Pápa és a pápai községek utcaképeit, épületeit mutatták be, most a templomok kapták a főszerepet. A naptár címoldalán mind a négy, így a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita felekezet templomai, templombelsői és jelképei láthatóak. A naptár utolsó előtti oldalán külön kiemeltük azokat a fényképeket, ahol tudjuk, ki volt a fotós. Az utolsó oldalon pedig Ürmös Lóránt régi képeslapgyűjteményéből látható egy válogatás a pápai járás templomairól. A naptár már megvásárolható a könyvtárban, jövő héttől pedig a helyi könyvesboltokban is kapható lesz – tájékoztatta lapunkat Polovitzerné Antal Mónika.

Fotó: Laskovics Márió


A naptár válogatott fotóin a pápai templomok közül a kastélykápolna, a református ótemplom, az evangélikus templom és a zsinagóga, míg a járási templomok közül Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Bakonyjákó, Homokbödöge, Németbánya, Pápadereske, Gic, Farkasgyepű templomai szerepelnek. - Két képet emelnék ki. Az egyik a református ótemplomról készült kép, ami a régi állapotot örökíti meg a jelenleg felújítás alatt álló ótemplomról. A másik a zsinagógáról készült, hajdani fényét mutató fotó. Reméljük, ennek felújítása sem várat már sokat magára – jegyezte meg a könyvtáros.

Fotó: Laskovics Márió


- Örülök, hogy nem szakadt meg ez a sorozat, hogy a pápai könyvtár évről évre jelentkezik falinaptárral. A templomok témája egy kifogyhatatlan választás volt, hiszen a környéken százat meghaladó számú templomot találunk. A templomok emblematikus épületek, egy-egy településképet nem csak meghatároznak, hanem még az idegenek is ezekről tudják azonosítani a különböző falvakat. A naptár néhány oldala azt is megmutatja, hogy mennyire sokszínűek tudnak lenni a települések. Hiszen több olyan környékbeli kis község is van, ahol mindhárom történelmi felekezet templomát megtaláljuk – emelte ki Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!