Pápa

2016.08.08. 18:25

Tisztelgés az elődök előtt

Béb - A község betelepítésének 275., valamint a helyi római katolikus templom felszentelésének 225. évforduló-ja alkalmából nagyszabású falu- és német nemzetiségi napot rendeztek a településen.

Polgár Szilárd

A program ünnepi szentmisével kezdődött az 1791-ben Esterházy Károly egri püspök által építtetett gyönyörű templomban. A misét Horváth Tamás katolikus plébános celebrálta. A betelepítés 225. éves évfordulójával kapcsolatos ünnepi beszédet Beller József gyermeksebész mondta, aki kiemelte: német őseik magukkal hozták és őrizték hagyományaikat, a magyar föld pedig megadta mindazt, amellyel az életüket fenntarthatták, a jövőjüket megalapozhatták.

Fotó: Polgár Szilárd

Az ünnepi szavak után az évfordulókra emlékezvén a templom előtti téren kopjafát avattak, amelyet a nagygyimóti Magyar János készített. A 3,6 méter magas alkotást bakonyi tölgyfából faragták, a tetején korona található, de szerepel rajta Magyarország és Béb címere is. A kopjafát Horváth Tamás plébános szentelte fel, majd az ünneplő közösség átsétált a bébi Tájházhoz, ahol Masszi László, a Bébi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott köszöntőt.

- Őseink 1741-ben Németország különböző területeiről érkeztek erre a földre, hogy az elhagyott vidéken szorgalmas munkával, gazdálkodással megélhetést biztosítsanak családjaik számára. Ők boldogulni jöttek, és azért, hogy befogadták őket, munkájukkal hozzájárultak Magyarország fejlődéséhez, tisztelték az ország törvényeit, békében éltek a környező falvak magyar lakosságával - fogalmazott beszédében Masszi László. Elmondta azt is, ezt a házat eredetileg 1923-ban építették, az önkormányzat pedig 2009-ben vásárolta meg, hogy múzeumot alakítson ki benne. 2010-ben megkezdődött a felújítása, amely négy évig tartott.

Az idei év tavaszán felmerült az ötlet, hogy egyháztörténeti kiállítást rendezzenek itt. A most nyílt tárlaton Mária Terézia korabeli miseruha, valamint értékes misekönyvek is megtekinthetőek. A tájmúzeumban látható gyűjtemény másik része iskolatörténeti kiállítás, amely Béb utolsó tanítójának, Sütő Józsefnének az emlékére született. A Sütő-család örökösei a hagyaték egy részét felajánlották, így fényképeket, emlékkönyveket, diófa tálalót és diplomákat. A szobában egy jelképes osztálytermet is berendeztek, a hátsó terem pedig a Sütő és a Szántó család emlékszobája lett. A tájmúzeum két hónapig állandó tárlatként látogatható, megtekintéséhez az önkormányzatnál kell előzetesen bejelentkezni.

- A tájházi gyűjtemény-nyel kapcsolatban megmozdult a falu, sokan hozták el személyes képeiket, tárgyaikat, könyveiket. A község régi életével kapcsolatos tárgyi emlékekből a közeljövőben helytörténeti kiállítást szeretnénk összeállítani - beszélt a távlati célokról Masszi László a Naplónak. A kiállítás megnyitója után a falunapon Brunner Imre polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság alelnöke szólt a helyi értékek őrzésének fontosságáról. A beszédek után a kulturális programban először a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub kórusa lépett fel, majd a Nagyteveli Német Nemzetiségi Dalkör és Tánccsoport műsorát láthattuk. Őket Papatyi-Tóth Tünde sláger- és operettkoktélja követte, majd a Bakonyvári Duó báljával zárult a program. Közben pedig a bébiek sokasága vadpörköltet vacsorázhatott, amelyet a helyi asszonyok szívvel-lélekkel készítettek el 32 kilogramm vaddisznóhúsból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!