óegyiptomból az ótemplomba

2018.03.03. 12:00

Új helyre költözött a pápai múmia

Jelenleg a Pápai Református Gyűjtemények óegyiptomi koporsójának és múmiájának állandó kiállítását rendezik be a nemsokára nyitó ótemplomi múzeumban.

Laskovics Márió

Az óegyiptomi koporsó- és múmiakiállítás még a református gimnázium épületében Fotó: Pápai Református Gyűjtemények

A koporsót és a múmiát átszállították a református gimnázium épületéből a felújított református ótemplom és parókiaépület pincéjébe. A Szépművészeti Múzeum egyiptológusai végezték a múlt pénteki átköltöztetést a tőlük kölcsönkapott egyéb egyiptomi tárgyakkal egyetemben, ők építik fel az állandó kiállítást a korábbihoz hasonlóan, csak kissé más elrendezésben – tudtuk meg Köntös László igazgatótól.

Az óegyiptomi koporsó- és múmiakiállítás még a református gimnázium épületében Fotó: Pápai Református Gyűjtemények

Beszámolt róla, hogy várhatóan március 24-én nyílik meg a dunántúli reformátusság múzeumaként funkcionáló ótemplom – nagy, reprezentatív állandó kiállítással -, valamint a kávézó. Ezzel egy időben nyitják meg újra a most nem látogatható múmiatárlatot, melyben újdonságként például filmeket vetítenek jelenkori ásatásokról, illetve a múmia rekonstruált arca is megtekinthető lesz.

A festett óegyiptomi koporsót és a múmiát egyébként Markstein Károly kairói nagykereskedő ajándékozta 1884-ben egykori iskolájának. Hori, a koporsó készít-tetője és tulajdonosa, Ízisz és Horsziésze papja volt Akhmim templomában. Érdekesség, hogy a közel háromezer éves szarkofágban nem Hori múmiája, hanem egy Kr. e. 945-342 közötti időből származó ismeretlen egyiptomi férfié nyugszik.

Köntös László előrevetítette, hogy a múzeum részét képező parókiaépület emeleti tereiben májustól időszaki kiállítások kapnak majd helyet. Ezek sorában egy Rembrandt-kiállítás lesz az első. Hangsúlyozta, az ótemplomi múzeum attrakcióival céljuk a város kulturális életének gazdagítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!