Pápa

2016.10.17. 19:55

Kiállítás a Kádár-rendszer fegyveres testületeinek viseleteiből

Pápa - Kádár János korabeli egyenruhákból nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az október 28-áig látható tárlat a fegyveres és a polgári testületek viseletei mellett rangjelzéseket, kitüntetéseket vonultat fel.

Molnár Tímea

A témához illeszkedő több mint száz ruhadarabbal rendelkezik László Szabolcs, kollekciójának mintegy egyötödét tárják a következő hetekben a nyilvánosság elé. A sorkatonai szolgálatát a 80-as években letöltő, majd Pápán és Kupon szerződéses katonaként dolgozó gyűjtő pályafutása a kitüntetések beszerzésével kezdődött. Mint lapunknak elmondta: egy idő után rájött, hogy az elismerések az egyenruhákon mutatnak igazán jól, ennek folytán egyre gyarapodott ruházati készlete is.

A Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermét a Kádár-rendszerből származó, többek között katonai, rendőrségi, tűzoltósági és polgári védelmis egyenruhák állják körbe

Életkorából és megélt katonai élményeiből adódóan fordult figyelme a Kádár-időszak felé, a könyvtár előadótermében körben elhelyezett bábukon is az ezekből az évtizedekből származó ruhaneműk láthatók a katonaságtól, a rendőrségtől, a tűzoltóságtól, a határőrségtől, az ország-gyűlési őrségtől, a munkásőrségtől, a polgári védelemtől, a büntetés-végrehajtástól, valamint a vám- és pénzügyőri területről. A munkásőrök központi kórusában éneklő hölgy viselete a válltáskával együtt, amelyben a kézifegyvernek is megvolt a kialakított helye; az 1970-ben bevezetett sorkatonai kimenőruha; a folyami flottilla sötétkék garnitúrája; a vadászrepülőtiszt díszegyenruhája - történet is társul ezekhez, amiket László Szabolcs bárkinek elmesél, vagy amiket a látogató saját maga kitalálhat a bábuk előtt megállva.

Olyan ritkaság is szerepel a gyűjteményben, mint a szocializmusban a kiemelt objektumokat - így például Pakson az atomerőművet - őrző Polgári Fegyveres Őrség uniformisa. Szőrmés téli fejfedő az egykori Magyar Népköztársaság címerével, rendőr-tányérsapka, a Magyar Néphadsereg váll-lapjai, a vietnami háborúban az akkori ideológia alapján a demokratikus erők oldalán szolgálatot teljesítő magyar katonák kitüntetése - az üvegtárlókban lévő ilyen különlegességekre is felhívta a figyelmet László Szabolcs. - Igen, ilyen is volt - felelte a kollekció tulajdonosa, amikor visszakérdeztünk Vietnamra. A kiállítási darabok között két tárgyra mutatott rá a nem mindennapi érdeklődési területű gyűjtő. Az egyik egy tábornoki dísztőr, melyet ritkán adományoztak, a másik pedig egy érdemérem. Ezen a Munkás-Paraszt Hatalomért 1957 felirat olvasható, és a forradalmat követő évben azok kapták, akik az 56-os események fegyveres leverésében részt vettek. A kommunizmusban igen magas rangú elismerésnek számított, a kitüntetett és családja számára számos előnnyel járt a régi rendszerben - jegyezte meg a gyűjtő.

Látható itt a munkásőrök központi kórusában éneklő hölgy viselete a válltáskával együtt
Fotó: Polgár Tibor

A sajátos bemutató rendhagyó történelemóra helyszíne is lehet, és bár könyvtárban nem megszokott az egyenruhák látványa, mégis a lehető legjobb helyen láthatók az uniformisok ahhoz, hogy az érdeklődőknek azon nyomban segítséget nyújtsanak a bibliotéka dolgozói a rendelkezésükre álló könyvállományból - hangzott el a kiállítás megnyitóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!