Pápa

2016.05.24. 19:40

Ünneplik az iskolát - Hatvan esztendeje alapították az intézményt

Pápa - Alapításának 60. évfordulóját ünnepli idén a pápai Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola: 1956. szeptember elsején kezdődött el a Kodály-módszer szerinti ének-zene oktatás az épület falai között. A kerek jubileumot egy héten át tartó programokkal teszik emlékezetessé.

Polgár Szilárd

A nyitórendezvényt az intézmény aulájában tartották szépszámú közönség előtt. Heizer Zoltánné, az Erkel iskola igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, egyúttal pedig gratulált az est során fellépő egykori tanítványoknak, akik a zene révén neves művészekké váltak. - Büszke vagyok arra, hogy iskolánknak ilyen öregdiákjai vannak - fogalmazott mosolyogva az igazgatónő.

A pápai Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola ünnepi programsorozatának nyitórendezvényét az intézmény aulájában tartották szépszámú közönség előtt
Fotó: Polgár Szilárd

A jubileumi hetet Unger Tamás alpolgármester nyitotta meg. - Oktatásról beszélni Pápán hálás feladat - jelentette ki a városvezető, aki beszédében röviden felidézte az iskola történetét, valamint a zenei képzés fontosságáról is szólt. Unger Tamás hangsúlyozta: a jubileum valójában emlékezés, visszatekintés és számvetés, ám kötelezettséget is jelent. Mint mondta, a zene, a néptánc és az ökoiskolai cím biztos alap ahhoz, hogy a jövőben is erős, kreatív és rugalmas intézmény maradjon az Erkel.

A nyitóest az öregdiákok hangversenyével folytatódott, ahol elsőként Szabó István lantművész, a Vagantes trió művészeti vezetője lépett fel, majd Bendik Ágota hegedűművész, zenepedagógus, a Mendelssohn Kamarazenekar alapító tagja Bartók-műveket játszott a pódiumon. Őt Bognár Szabolcs operaénekes követte, aki állandó fellépője a Pécsi Nemzeti Színháznak és tagja a Vivat Bacchus Énekegyüttesnek is. Szintén hallhattuk Fodor Bernadett operaénekesnőt, aki a linzi tartományi zeneszínház, a frankfurti opera, valamint a Magyar Állami Operaház visszatérő vendégművésze. A fellépőket Horváthné Eisenbeck Ágota kísérte zongorán, az egykori diákokkal Schmidt Orsolya beszélgetett.

Az est során felléptek az iskola öregdiákjai, akik a zene révén neves művészekké váltak. Köztük volt Lukács Péter, a népszerű Bikini együttes gitárosa is

A komolyzenei blokk után Ekanem Bálint Emota, a Madách Színház színésze, a The Biebers zenekar énekese következett, aki első dalát tavaly elhunyt tanárának, Kálmán Frigyesnek ajánlotta. A több mint kétórás est végén Lukács Péter zenész, a Bikini együttes gitárosa csapott a húrok közé, instrumentális rockdalai kicsit még az impozáns aula falait is megrezegtették. Szép gesztus volt az est végén, hogy a fellépő öregdiákokat az Erkel iskola örökös tagjává fogadták, emellett a művészek a jubileumi Erkel-könyvet is megkapták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!