tömény romantika

2018.02.14. 07:00

Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe

Az angolszász országokból elterjedt szokás nyomán a huszadik század végétől a világ számos pontján a szerelmesek napjaként tartják számon február 14-ét.

Polgár Bettina

Egyházi Katalin rámutatott, többen már előre megrendelik a Valentin-napi csokrot

Ez a dátum hazánkban a ’90-es évektől mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé. Az ünnep elterjedésével párhuzamosan a Valentin-nap vallási eredete háttérbe szorult, így kevesen tudják, hogy a névadó Szent Bálintot, azaz Valentint többek között a szerelmesek, a lelki betegegek és az epilepsziával élők védőszentjeként tartják számon. Hazánkban a régiek népi jóslást is társítottak ehhez a dátumhoz, mely szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz az idő, akkor jó termés várható.

Egyházi Katalin rámutatott, többen már előre megrendelik a Valentin-napi csokrot

Ezen a napon a szerelmesek rendszerint megajándékozzák egymást, kiemelt figyelemmel fordulnak a másik felé. Az ünnephez kötődően a virág- és ajándékboltok, illetve a szállás- és vendéglátóhelyek is magasabb forgalommal számolnak.

Bezzeg József, az egyik Pápa környéki hotel vezetője rámutatott, Valentin-nap apropóján a párok szívesen szánnak időt a közös kikapcsolódásra, és előszeretettel lepik meg egymást valamilyen ajándékkal, adott esetben egy meghitt vacsorával vagy például egy szállodai hétvégével.

Mint mondta, ilyenkor rendszerint mindent a romantikára építenek: a Bálint-napi menüsor összeállításánál lényeges szempontnak tartják, hogy mindenki megtalálhassa a kedvére való falatokat. A különböző fogásokba igyekeznek belecsempészni a romantikát. A közös kikapcsolódást pedig még meghittebbé teheti az élőzene, az éttermi hangulatvilágítás, az ünnepi dekoráció, továbbá az olyan fakultatív programok, mint például egy romantikus esti séta.

A szállodaigazgató hozzátette, mivel idén február 14. hétköznapra esik, leginkább az azt megelőző hétvégére, 10-ére és 11-ére várták a párokat. Mint mondta, fontos megcélozni azon vendégek körét is, akik nem veszik igénybe a szálláslehetőséget.

Idén újdonságnak számítanak a vintage stílusú papírba csomagolt virágok Fotó: Polgár Bettina

Bezzeg József hozzátette, fontosnak tartja, hogy a hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Valentin-nap alkalmával a hölgyek mellett az urak igényeire is gondoljanak. Amennyiben ugyanis mindkét fél számára biztosított a kikapcsolódás, a közös feltöltődés örök élmény marad.

Egyházi Katalintól, az egyik pápai virág-, ajándék- és kellékbolt vezetőjétől megtudtuk, noha még mindig a vörös rózsa a favorit Valentin-napon, a vásárlókat már egyre inkább igyekeznek rávezetni arra, hogy a tavaszi csokrok is ideálisak erre az alaklomra – igény szerint egy-egy szál rózsával vagy piros kiegészítővel díszítve.

– A vörös rózsát tekintve két véglet létezik. Van, aki egyetlen szálat visz, maximum egy masnival átkötve, míg mások nagyobb, 7-9 szálból álló csokorban gondolkodnak, gazdagabban díszítve, szívecskés kártyával vagy kiegészítővel – magyarázta Egyházi Katalin.

Mint mondta, akárcsak az év más szakában, a dobozos virág ilyenkor is kelendő, különösen az alaklomhoz illő rózsás, szív alakú változat. Emellett keresett az úgynevezett örökrózsa is. Ezeket A szépség és a szörnyeteg ihlette élő rózsákat kémiailag tartósítják, majd üvegburába teszik.

Bezzeg József, az egyik Pápa környéki hotel vezetője rámutatott, Valentin-nap apropóján a párok szívesen szánnak időt a közös kikapcsolódásra Fotó: Hasik Hotel

– A cserepes virágok közül népszerűek a tavaszi hagymás növények, szívecskés kaspóban, Valentin-napi kiegészítőkkel, vagy akár dekorkavicsokkal – tette hozzá. Egyházi Katalin rámutatott, többen már előre megrendelik a Valentin-napi csokrot. Ez a törzsvásárlók mellett azon vevőkre jellemző, akik valami különlegessel szeretnék meglepni a párjukat. – A vásárlók már tudják, hogy minden évben kitalálunk valamilyen újdonságot, és előre érdeklődnek, mi lesz a legújabb trend. Idén ezt a vintage stílusú papírba csomagolt virágok képviselik. Ezeket a papírokat matricával, szívecskével vagy akár gyöngyökkel díszítjük, és tavaszi virágokat csomagolunk bele. Ezek tehát nem hagyományos csokrok, mégis remekül közvetítik a Valentin-nap üzenetét – fejtette ki.

A bolt vezetője kiemelte, az ajándéktárgyak tekintetében pedig kifejezetten keresettek a képkeretek, a különféle ékszerdobozok, a szív alakú ajtódíszek és a dobozos selyemvirágok. Emellett a férfi vásárlók dolgának megkönnyítése érdekében előzetesen ajándékcsomagokat is összeállítanak, amik többek között illatgyertyát és testápolót tartalmaznak, tehát csupa olyan holmit, amit szívük választottja is örömmel fogad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!