Pápa

2014.03.08. 09:40

Visszavisz bennünket a boldog békeidőkbe

Pápa - Történelem, kultúrtörténet, építészet: ezek jellemzik a Jókai Mór Városi Könyvtárban a minap nyílt kiállítást. Czajtányi Endre kalocsai gyűjtő hozta el képeslapjait, amiken az Osztrák-Magyar Monarchia színházait mutatja be a közönségnek.

Nagy Imre

Czajtányi Endre régóta hódol szenvedélyének, a képeslapok mellett többek között bélyegeket gyűjt. A Pápára hozott gyűjtemény már az ország számos színházában megfordult. - Igazi unikummal álltunk most az érdeklődők elé, ami azokba a boldog békeidőkbe visz vissza bennünket, amikor hatvan éven keresztül Magyarországon és környékén nem volt háború, viszont volt prosperáló gazdaság, volt fejlődés, voltak kiváló építészeink, íróink, művészeink - fogalmazott köszöntőjében dr. Hermann István, a könyvtár igazgatója.

Czajtányi Endre, Balogné Uracs Marianna és dr. Hermann István (Fotó: Nagy Imre)


A gyűjtőt és a tárlatot dr. Baloghné Uracs Marianna mutatta be. - Az anyag különlegessége, hogy mindegyik tabló szinte egész kis történetet mesél, hiszen nem csak maguk az épületek láthatók a képeslapokon, hanem felbukkan a környezet, a ruházat, a korabeli autók, megtudhatjuk az építész nevét, az átadás idejét, sőt, azt is, hogy mi volt a bemutató előadás az átadáskor fogalmazott megnyitójában a művelődési központ igazgatója. A kiállított anyagban kuriózumként megtalálhatók az ablakos lapok is, amik leporellószerűen, több kisebb fotót tartalmaznak. Megérint a múlt, egy letűnt kor kis szelete, ami egész világra nyitja rá a szemünket. Korrajz, történelem, építészet, színháztörténet, helytörténet, a megnyitónak választania kell, melyik legyen, amit a középpontba helyez - mondta Uracs Mariann, aki a kor bemutatása és számos érdekesség mellett a színházak építészeti stílusait is ismertette megnyitójában. A színházépítők közül magasan kiemelkedik Ferdinand Fellner és Hermann Helmer bécsi építészirodája: ők 1972 és 1914 között negyvenhét színházat emeltek Európában, ezek közül harmincat a monarchia területén. Gyönyörű és korszerű színházak voltak ezek, egységes neobarokk stílusban hazánkban, Ausztriában, Csehországban, a Felvidéken, a Kárpátalján, Erdélyben, a Partiumban, a Délvidéken és Bukovinában. Az épületek legtöbbje ma is áll.

A megnyitón résztvevők rövid filmbejátszást láthattak a volt pápai színházról is, ami 1882 és 1931 között szolgálta a művészet ügyét. A tárlat a könyvtár nyitva tartási idejében tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!