Pápa

2014.09.30. 15:14

Vízvezeték épül az ivóvízminőség javításáért

Ünnepélyes keretek között helyezték el az öt Marcal-menti település ivóvízminőségének javítására épülő távvezeték alapcsövét Marcalgergelyiben kedden délután.

Polgár Tibor

A csaknem 550 millió forint összértékű, európai uniós forrásból megvalósuló beruházást Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője indította útjára jelképesen. Mint mondta, az ilyen projektek a jövőbeni életünk, de legfőképpen a gyerekeink életminőségének javítását szolgálják.

Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója az alapcső letétele előtt kifejtette: Kemeneshőgyész, Magyargencs, Marcalgergelyi, Szergény és Vinár községekben az ivóvíz néhány kémiai összetevője nem minden esetben felel meg a szigorú ivóvízminőségi előírásoknak. Elsősorban az ammónium, másodsorban a vas, a mangán és a metángáz okoz problémát a szolgáltatónak, a Pápai Vízműnek. Éppen ezért a Pápa-Tapolcafő karsztvízbázisról távvezeték épül, amely bekapcsolja az említett öt község ivóvízhálózatát a kiváló ásványvíz minőségű szolgáltatásba.

Fotó: Polgár Tibor

Unger Tamás, Pápa polgármestere kiemelte: az egészséges ivóvíz színtelen, átlátszó, szagtalan, kellemes ízű és hőfokú, a kiváló minőségű pápai víz pedig maradéktalanul megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Léránt Károlyné, a beruházás megvalósítására sikeresen pályázó Marcal-Menti Ivóvízminőség Javító Önkormányzati Társulás elnöke úgy fogalmazott, a jó minőségű ivóvíz növeli a települések vonzerejét is. Vörös Lászlótól, a kivitelező cég vezérigazgatójától megtudtuk, körülbelül két héten belül megkezdődnek a kivitelezési munkák, amikre 270 nap áll rendelkezésre. Ennek során több mint 26 kilométer vezeték épül Pápa belterületéről indulva. A kivitelezés 88 külterületi ingatlant, valamint három önkormányzat belterületét érinti. A munkálatok megkezdését jelképező alapcsövet Kovács Zoltán, Lukács Endre, Léránt Károlyné és Vörös László tette a helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!