Pápateszér

2014.06.16. 16:10

Malmos hétvége Sebőékkel

Pápateszér - Még 1975-ben városi fiatalok, egyetemisták, építész-hallgatók felmértek hat pápateszéri vízimalmot.

Nagy Imre

A dokumentumok megőrizték neveiket is: többek közt Sebő Ferenc, Tímár Sándor, Sebestyén Márta, Czakó Gábor, Jordán Tamás, Koltay Gergely, Éri Péter, Halmos Béla végezték a munkát.

Az általuk készített részletes, a malmok gépészeti berendezéseire is kiterjedő felmérés alapján ma is hitelesen újjáépíthetők a pápateszéri vízimalmok. Többek közt ez a célja a győri Reflex Környezetvédő Egyesületnek, ami ökológiai központot működtet a településen. A hétvége két napját a malmoknak szentelték, és az elsőként felújított Kapcsándy malom adott helyet a  a pápateszéri malomjáték versenynek.

Sebőék középkori énekelt versekkel kezdték, majd táncosokkal kiegészülve fejezték be az estet (Fotó: Nagy Imre)


Szombaton délután a Kajárpéci Vízirevű szabadtéri előadására hívták az érdeklődőket a farkashegyi központba, majd este a teszéri kultúrházban kedves vendégek: a Sebő együttes adott koncertet, amit Vida Anna és Hujber András néptáncosok tánctanítása követett. Így él tovább a táncház mozgalom újra Pápateszéren.  S hogy miért éppen itt „malmoztak” a résztvevők? Ezt is megtudtam Nagy Pétertől, az egyesület munkatársától. – A település közigazgatási határain belül egykor 25 patakmalom működött, ezzel – levéltári forrásdokumentumokkal igazolhatóan – Pápateszér az első Magyarországon (a patakmalmok számát illetően), megelőzve a vízimalmaikról ismert városokat, Pápát, sőt Tatát is. Ennél több, 34 patakmalom csak Erdélyben, Csernáton község határában volt valamikor  – mondta el a  környezetvédő szakember.

A program szerint vasárnap délelőtt lovas fogatokkal járták be az egykor volt 25 pápateszéri vízimalmot bemutató túraútvonal egy részét (Andrásy malom, Égett malom, Zacsovics malom, Kapcsándy malom, Bögi malom, Eigner malom). Ebéd után – hagyományteremtő szándékkal – malomjáték versenyt rendeztek a Kapcsándy malomban. A vízimalmos hétvégét közösségépítő program zárta a Reflex Környezetvédő Egyesület farkashegyi házában. Itt mutatták be a Bögi malom 5:1 léptékű modelljét is, amely Sebőék '75-ös felmérésének alapján, pápateszéri asztalos közreműködésével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!