Pápateszér

2015.03.18. 16:52

Pápateszér, a vízimalmok egykori paradicsoma

Manapság talán már kevesen tudják, hogy Pápateszér valamiben vezető helyen szerepel hazánkban: egy település közigazgatási határain belül itt volt megtalálható a legtöbb vízimalom az országban. Szám szerint 25.

Polgár Tibor

A falu különleges fekvése – többek között a három patak által biztosított megfelelő és állandó vízfolyás – tette lehetővé, hogy a 18. és a 19. században jelentős vízimalomipar jött létre Pápateszéren. Mára a legtöbb patakmalom szinte teljesen eltűnt, azonban néhányat igyekeznek feltámasztani, egyúttal megidézni a régmúlt idők hangulatát. Emellett olyan nevezetességekkel is büszkélkedhet a pápai járás egyik legnagyobb területű és lélekszámú települése, mint például az erdei Esterházy-fürdő, a gyönyörű panorámájú szőlőhegy, vagy éppen a gazdag lovas hagyományok.

Az egykori Kapcsándy-malom rekonstrukciója jól halad (Fotó: Polgár Tibor)

Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere nem titkolja, az utóbbi években akadtak nehézségei a falunak, ám amondó, határozott és kemény munkával fel lehet virágoztatni a települést, melyben komoly szerepet szán a helyi tradícióknak is. – Úgy vélem, idén egy viszonylag kedvező költségvetés mentén dolgozhatunk. Sajnos korábban sok éven keresztül erősen behatárolta az önkormányzat lehetőségeit, hogy a számunkra kedvezőtlen támogatási rendszer miatt rendre mínuszos volt a költségvetésünk. Nagy falu vagyunk, az intézményeink működtetése jelentős terheket rótt ránk. Hatalmas segítséget jelentett nekünk, hogy a pápateszéri iskola fenntartása átkerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz. Komoly nehézségek árán végigküszködtük az elmúlt időszakot, ugyanakkor szerencsére hitelt nem kellett felvennünk. Bízom benne, hogy egy szebb korszak jön a település életében. Tennivalónk van bőséggel – fogalmazott Völfinger Béla, aki ősszel első ciklusát kezdte meg polgármesterként.

Korábban 16 évig önkormányzati képviselőként tevékenykedett, mint mondja, tősgyökeres pápateszériként szívén viseli szeretett faluja sorsát. Határozott céljai vannak, minél több fejlesztést szeretne véghezvinni a községben. Ezek közé tartozik például az utak, járdák, épületek korszerűsítése, továbbá a gyógyszertár áttelepítése az orvosi rendelő mellé. – A Start Munka Mintaprogram keretében jelenleg 24 főt alkalmazunk, ők mind a falu érdekeinek mentén végzik a tevékenységüket. Pápateszérnek nagyok a külterületei, ezeken az önkormányzat meg tudja magának termelni a fűtőanyagot, amivel rengeteget spórolhatunk. Felvettük a kapcsolatot egy továbbképző központtal, aminek a szakemberei munkanélkülieknek tartanak tanfolyamot a faluban. A képzésen kertészeti jellegű tevékenységet tanulnak. Igyekszünk mindenkinek segíteni, hogy munkához jusson, rendszeresen tájékoztatást adunk a környező gyárak álláslehetőségeiről. Sajnos el kell mondanom, hogy van egy réteg, akikkel nagyon nehéz dolgunk van, de ez nyilván országszerte problémát jelent – jegyezte meg a polgármester.

Völfinger Béla polgármester nem titkolja, tennivalójuk van bőséggel. Minél több felújítást szeretne véghezvinni a faluban (Fotó: Polgár Tibor)

Hozzáfűzte, kiemelten fontosnak tartják a közbiztonságot, ezért is szeretnék, ha a közeljövőben körzeti megbízott iroda nyílna a faluban, valamint tervezik a térfigyelő kamerarendszer bővítését. – Országos viszonylatban egyáltalán nem kirívó a helyi bűnözési statisztika, de vannak problémák, és nyilván mindenkinek az fáj a legjobban, amit tőle visznek el. Itt elsősorban kisebb súlyú bűncselekményekre, például falopásokra, terménylopásokra, besurranásokra kell gondolni. Ezeknek a számát szeretnénk minimalizálni – hangsúlyozta Völfinger Béla. Egyébként a kultúrházban egy őrzővédő cégnek adnak otthont, amely 24 órás szolgálattal ügyel a környékre.

A mintegy 1250 fős falu vezetőjének elmondása szerint lehetőségeikhez mérten támogatják a helyi kulturális és sportéletet. Advent utolsó hétvégéjén évek óta élő, jelmezes betlehemes játékot adnak elő 60-70 szereplővel, amire mindig rengetegen kíváncsiak. Kiváló a kapcsolatuk a pápateszéri nyugdíjas klubbal, a sportegyesület keretein belül pedig focicsapat, illetve lovas szakosztály működik. A faluban sokan tartanak lovakat, nagy hagyományai vannak a lovas napoknak és versenyeknek.

Pápateszér nevezetességei közé tartozik a barokk stílusú katolikus templom, az Esterházyak fürdője a faluszéli erdőben, valamint három szőlőhegy. Utóbbiak egyikéről gyönyörű panoráma nyílik a Bakonyra, míg egy másikon több mint százéves présházak találhatóak. No meg ugye a malmok, melyek közül három nagyon jó állapotban van. Az egykori Kapcsándy malmot Schwarcz Sándor vásárolta meg és már a felújításával is jól halad. Kérdésünkre elárulta: a természetközeli, nyugodt, gyönyörű környezet miatt döntött úgy, hogy új életet lehel a romos épületbe, amelynek rekonstruálásához egyelőre csupán saját örömére látott hozzá. Völfinger Bélától megtudtuk, az önkormányzat tulajdonában is van egy tó és egy malomrom, ebből majd helyi vállalkozók bevonásával szeretnének egy közös projektet megvalósítani. – Hosszú távú terveink között szerepel Pápateszér hagyományainak felelevenítése, felélesztése. Úgy vélem, ezekből sokat profitálhat majd a falu – tekintett előre a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!