a függetlenség napja

2017.10.02. 11:30

Jelentős dátum Pétfürdőnek, Várpalotának is

A húsz évvel ezelőtti köztársasági elnöki és az azt megelőző lakossági döntés jó volt, melyet érdemes volt meghozni, mondta el Horváth Éva polgármester ünnepi beszédében vasárnap a település Függetlenség napi rendezvényén.

A Függetlenség napi rendezvénysorozattal a település lakosai a Várpalotától történő különválás huszadik évfordulójáról emlékeztek meg. Az 1996-ban Pétfürdőn kiírt népszavazás során az ott lakók kifejtették elszakadási szándékukat Várpalotától, így a köztársasági elnök 1997. október 1-jétől önálló községgé nyilvánította a települést, mely 2001 óta viseli a nagyközség címet.

A Függetlenségi nap délelőttjén teke- és sakkverseny, kora délután labdarúgó-mérkőzés szerepelt a programok között, délután Közösségi Ház és Könyvtárban a Várpalotai–Pétfürdői Kertbarát Kör őszi terménybemutatóját tekinthették meg a látogatók, ugyanitt Az elválás és a függetlenség dokumentumai címmel nyílt kiállítás. Mint arról Angeli Katalin, a Közösségi Ház és Könyvtár vezetője beszámolt, novemberben jelenik meg az az interjú- és dokumentumgyűjtemény, amely az elválását dolgozza fel, megszólaltatva mindazokat, akik tevékeny résztvevői voltak az eseményeknek. A kiállítást – mely nagyrészt Horváth Éva polgármester gyűjtéséből való, s a megjelenő könyvben szereplő dokumentummennyiség egy töredékét mutatja be – a hamarosan megjelenő kötet egyik szerkesztője, Galambos István történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának tudományos kutatója nyitotta meg.

– Október 1-je jeles, emlékezetes nap Pétfürdő életében. Szent László királyunk szentté avatását is ünnepeljük a mai napon, október 1-je Várpalota várossá nyilvánításának is a napja lett, s október 1-ján mondták ki Pétfürdő leválását is. Ez a dátum mindenképpen emlékezetes marad mind Pétfürdő, mind Várpalota története szempontjából, úgy is mondhatnánk, egyfajta szimbolikus dátum – emelte ki a történész.

 

A kiállításmegnyitót követően Tránszki László, a Pétfürdő Sportjáért Alapítvány elnöke és Miskolczi Ferenc képviselő, az alapítvány volt titkára az alapítvány képviseletében Pétfürdő sportéletéért díjban részesítette Homonnay Jenőt és Medve Józsefet, az önkormányzat képviselő-testülete pedig Pétfürdőért kitüntetést adományozott Pekker Józsefnek.

– Az elmúlt húsz évben megvalósult fejlődés nem volt egyszerű, s nem volt egyből látványos, mivel a képviselő-testület a leválást követően azokkal a problémákkal kezdett először foglalkozni, melyek nem látványosak voltak, de szükségesek – mondta el Horváth Éva polgármester, aki beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik 1989–90-ben a leválást kezdeményezték, illetve a mindenkori képviselő-testületi tagoknak, akik bölcsen fogtak Pétfürdő önállóságának megalapozásához.

– Örüljünk ennek a húsz évnek, s kívánjuk, hogy így tudjon tovább fejlődni Pétfürdő, ugyanilyen lelkesedéssel, mint amit a lakosságtól és a civil szervezetektől kapunk, ezzel a támogatással és politikamentesen. Pétfürdő legyen Pétfürdő-párti, a nagypolitikát hagyjuk kívül a tárgyalótermen. Itt, Pétfürdőn, Pétfürdőről kell beszélni – hangsúlyozta beszédében Horváth Éva polgármester.

A Horváth István Általános Iskola, a Dance Action SE, az Eszterlánc Mazsorett Együttes, a Muskátli Táncegyüttes és a Péti Férfikar műsorát a már hagyománnyá vált fáklyás futás, majd a ligetben az örömtűz meggyújtása követte, melynek lángjai először huszonegy éve csaptak fel, ünnepelve a függetlenné váló Pétfürdőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!