HIRDETÉS

2018.04.27. 16:28

Kávé, ami nélkül nem indulhat a reggel (x)

Ha te is szereted a kávét, mindenképp olvass tovább. Érdekességek a kávéról, és egy-két konyhai praktika, természetesen kávéval.

A kávé legismertebb hatása a koffeinnek köszönhető, a koffein felel ugyanis a kávé élénkítő hatásáért, és ennek köszönhető, hogy a kávé világszerte óriási népszerűségnek örvend.

Egy kis kávétörténet

A kávét élénkítő hatása miatt először a 15. században Jemenben használták a 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték, az arabok pedig már nem csak termesztették a kávét, hanem kereskedtek is vele.

Európában a 17. századtól lett egyre népszerűbb a kávé, és alakult ki ezzel együtt a kávézás szokása és a kávéházak világa. Eleinte persze a gazdag elit kiváltsága volt, aztán később, ahogy világszerte nőtt a kávétermelés mennyisége, úgy csökkentek az árak, és a kávé egyre szélesebb rétegek számára vált elérhetővé. Így lett az addig uralkodó fekete tea mellett a kávé az egyik legnépszerűbb reggeli ital.

Arabica vagy robusta?

Nem mindegy, hogy milyen növényből készült a kávé. Az ínyencek az arabica kávét fogyasztják szívesebben, ez jobb minőségű, mint a robusta, ez az árában is megmutatkozik. A robusta kávécserje igénytelenebb, jobban tűri a szárazságot, könnyebb termeszteni, az ára pedig alacsonyabb, mint az arabicáé.

Mennyi a kávé koffentartalma?

A robusta kávé több koffeint tartalmaz, mint az arabica. Hatással van a kávé koffeintartalmára az is, hogy a kávészemeket milyen hatások érik: a világosabbra pörkölt szemekben több koffein marad, mint a sötétebb pörkölésűekben. Számít az elkészítési mód is, hiszen a felhasznált víz mennyisége, illetve a főzési idő befolyásolja a kávéőrleményből kioldódó koffein mennyiségét. Így – még ha erősebbnek is gondoljuk – egy espresso kevesebb koffeint tartalmazhat, mint a hosszú kávé.

Hosszú kávé, rövid kávé, cappuccino vagy koffeinmentes?

Minden országnak megvannak a saját kávézási szokásai. Olaszországban a cappuccino csak reggeli ital, míg hazánkban előszeretettel fogyasztjuk napközben is. Amerikában a hosszú kávé és a tejeskávé a menő, míg a mediterrán országokban a rövidebb kávé a jellemző.

Az meg már tényleg teljesen egyénfüggő, hogy cukorral, édesítőszerrel, tejszínnel vagy tejjel, esetleg teljesen feketén isszuk.

Szemes kávé, őrölt kávé, kapszulás kávé vagy instant kávé?

Természetesen mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, van aki egyikben hisz, van aki a másikban.

A kávébabból frissen őrölt kávé lefőzése hosszadalmas, de ezzel a módszerrel igazi szertartás lesz a reggeli kávézás.

A kávé kapszulák ma nagyon divatosak, rengeteg különböző intenzitású, aromájú kapszula kapható rövid és hosszú kávéhoz egyaránt. Elkészítése roppant egyszerű és gyors, így amint reggel kipattansz az ágyból, már szürcsölheted is a bögre forró kávét. Ugyanilyen gyors megoldás az instant kávé, amitől sokan idegenkednek, pedig nem kéne. A kávé hatásai szempontjából nem lényeges, hogy főzött kávét, vagy 100 % valódi kávéból készült instant kávét fogyasztunk. Az instant kávé színtiszta kávé, amely a magas nyomású technológiának köszönhetően kiváló minőségű.

Kávéreceptek

És persze itt vannak a különleges kávéreceptek, amik tökéletesek reggelire, vagy egy délutáni sütemény mellé. Ilyen a habos bécsi kávé, az ír kávé, a jeges kávé, vagy a szuper kávékoktélok.

Persze a kávé népszerűsége már rég túlnőtt azon, hogy megmaradjon a kávéscsészében. Jobbnál jobb kávés receptek léteznek, amikkel aztán tényleg csúcsra lehet járatni a kávé élvezetet.

A kávés sütemény az egyik legnépszerűbb alternatív kávé felhasználási mód, de húsok mellé készíthetsz például pikáns csokis szószt is.

És most jöjjön egy villámgyors kávés bögrés süti recept:

Gyors bögrés kávés süti recept

Hozzávalók (1 személyre)

4 ek liszt

2 tk cukor

2 ek tej

1 tk NESCAFÉ Classic

1 tojás

1 tk vaj

csipet só

késhegynyi sütőpor

  • Egy edényben keverd össze az olvasztott vajat, a tojást, a tejet és a kávét.
  • Egy másik edényben keverd össze lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport, majd öntsd az első edénybe, finoman forgasd át.
  • Öntsd a masszát egy bögrébe, süsd mikróban 3 percig 700W-on. Ha nem sült át rendesen, még egy fél percig süsd tovább.
  • Díszítheted gyümölcsökkel, vagy tejszínhabbal is.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában