2018.04.27. 16:28
Kávé, ami nélkül nem indulhat a reggel (x)
Ha te is szereted a kávét, mindenképp olvass tovább. Érdekességek a kávéról, és egy-két konyhai praktika, természetesen kávéval.
A kávé legismertebb hatása a koffeinnek köszönhető, a koffein felel ugyanis a kávé élénkítő hatásáért, és ennek köszönhető, hogy a kávé világszerte óriási népszerűségnek örvend.
Egy kis kávétörténet
A kávét élénkítő hatása miatt először a 15. században Jemenben használták a 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték, az arabok pedig már nem csak termesztették a kávét, hanem kereskedtek is vele.
Európában a 17. századtól lett egyre népszerűbb a kávé, és alakult ki ezzel együtt a kávézás szokása és a kávéházak világa. Eleinte persze a gazdag elit kiváltsága volt, aztán később, ahogy világszerte nőtt a kávétermelés mennyisége, úgy csökkentek az árak, és a kávé egyre szélesebb rétegek számára vált elérhetővé. Így lett az addig uralkodó fekete tea mellett a kávé az egyik legnépszerűbb reggeli ital.
Arabica vagy robusta?
Nem mindegy, hogy milyen növényből készült a kávé. Az ínyencek az arabica kávét fogyasztják szívesebben, ez jobb minőségű, mint a robusta, ez az árában is megmutatkozik. A robusta kávécserje igénytelenebb, jobban tűri a szárazságot, könnyebb termeszteni, az ára pedig alacsonyabb, mint az arabicáé.
Mennyi a kávé koffentartalma?
A robusta kávé több koffeint tartalmaz, mint az arabica. Hatással van a kávé koffeintartalmára az is, hogy a kávészemeket milyen hatások érik: a világosabbra pörkölt szemekben több koffein marad, mint a sötétebb pörkölésűekben. Számít az elkészítési mód is, hiszen a felhasznált víz mennyisége, illetve a főzési idő befolyásolja a kávéőrleményből kioldódó koffein mennyiségét. Így – még ha erősebbnek is gondoljuk – egy espresso kevesebb koffeint tartalmazhat, mint a hosszú kávé.
Hosszú kávé, rövid kávé, cappuccino vagy koffeinmentes?
Minden országnak megvannak a saját kávézási szokásai. Olaszországban a cappuccino csak reggeli ital, míg hazánkban előszeretettel fogyasztjuk napközben is. Amerikában a hosszú kávé és a tejeskávé a menő, míg a mediterrán országokban a rövidebb kávé a jellemző.
Az meg már tényleg teljesen egyénfüggő, hogy cukorral, édesítőszerrel, tejszínnel vagy tejjel, esetleg teljesen feketén isszuk.
Szemes kávé, őrölt kávé, kapszulás kávé vagy instant kávé?
Természetesen mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya, van aki egyikben hisz, van aki a másikban.
A kávébabból frissen őrölt kávé lefőzése hosszadalmas, de ezzel a módszerrel igazi szertartás lesz a reggeli kávézás.
A kávé kapszulák ma nagyon divatosak, rengeteg különböző intenzitású, aromájú kapszula kapható rövid és hosszú kávéhoz egyaránt. Elkészítése roppant egyszerű és gyors, így amint reggel kipattansz az ágyból, már szürcsölheted is a bögre forró kávét. Ugyanilyen gyors megoldás az instant kávé, amitől sokan idegenkednek, pedig nem kéne. A kávé hatásai szempontjából nem lényeges, hogy főzött kávét, vagy 100 % valódi kávéból készült instant kávét fogyasztunk. Az instant kávé színtiszta kávé, amely a magas nyomású technológiának köszönhetően kiváló minőségű.
Kávéreceptek
És persze itt vannak a különleges kávéreceptek, amik tökéletesek reggelire, vagy egy délutáni sütemény mellé. Ilyen a habos bécsi kávé, az ír kávé, a jeges kávé, vagy a szuper kávékoktélok.
Persze a kávé népszerűsége már rég túlnőtt azon, hogy megmaradjon a kávéscsészében. Jobbnál jobb kávés receptek léteznek, amikkel aztán tényleg csúcsra lehet járatni a kávé élvezetet.
A kávés sütemény az egyik legnépszerűbb alternatív kávé felhasználási mód, de húsok mellé készíthetsz például pikáns csokis szószt is.
És most jöjjön egy villámgyors kávés bögrés süti recept:
Gyors bögrés kávés süti recept
Hozzávalók (1 személyre)
4 ek liszt
2 tk cukor
2 ek tej
1 tk NESCAFÉ Classic
1 tojás
1 tk vaj
csipet só
késhegynyi sütőpor