szponzorált tartalom

2018.07.30. 05:00

Hőszigeteléssel érezhető eredmény már egy szezon után

Sok család számára óriási anyagi megterhelést jelent a fűtési szezon. A családi házaknál hatalmas szórás figyelhető meg a fűtéstípust illetően, de az mindegyikükben közös, hogy a téli időszak kifűtése jelentős összegeket emészt fel.

Lehet fűteni fával, brikettel, gázzal, elektromossággal, olcsó megoldás nincs. Arra azonban van mód, hogy a fűtés költségeit mérsékelve ugyanolyan kellemes hőmérsékletet, megfelelően száraz levegőt biztosítsunk a farkasordító hidegben is. Természetesen a házak hőszigeteléséről van szó, mely a hőveszteséget minimalizálva csökkenti a kívánt hőmérséklet eléréshez szükséges energia mennyiségét, ezzel pénzt hagy a zsebünkben. Ez azonban csak akkor igaz, ha a hőszigetelés megfelelően megválasztott (például a fújható kőzetgyapot szigetelés), megfelelő minőségű anyagok felhasználásával, profin kivitelezve készül el. Sajnos sok a hibalehetőség, ezért kell elővigyázatosnak és rendkívül körültekintőnek lenni házak hőszigetelésénél.

 

A megfelelő szigetelés akár felére csökkenthető a fűtésre fordítandó pénzösszeg, ám néha túlbecsülik a szigetelés hatékonyságát. Fontos megjegyezni, hogy havi harmincezer forintos fűtésköltség mellett már a 10%-os megtakarítás is jelentőséggel bír, főleg hosszútávon. Azonban jó hőszigeteléssel ennél biztosan sokkal magasabb megtakarítást érhetünk el.

 

A szigetelés hatékonyságának taglalása során nagyon fontos kitérnünk néhány olyan tényezőre, amely csökkenti a szigetelés hozta előnyöket. A rossz minőségű, rosszul szigetelő nyílászárók, az erőteljes hőhidak, a korszerűtlen fűtés rengeteg pénzt visz el, amelyből a szigetelés visszahoz, ám a jelentős megtakarítás érdekében fontos odafigyelni az említett „melegszöktető” hibákra is.

 

A hőszigetelésnek akkor van valódi értelme, mikor vagy előtte, vagy közben, vagy pedig belátható időn belül a rosszul szigetelő nyílászárók is lecserélésre kerülnek, valamint kilátásban van a korszerű fűtés beszerzése is. Természetesen, amennyiben mindezzel már rendelkezik az adott épület, nyilván a hőszigetelés teszi fel a pontot az „i”-re és hozza be a tőle várt plusz 20-50%-os megtakarítást.

Egy felújítást követően, mikor sor kerül kiváló nyílászárók beépítésére, a fűtés korszerűsítésére, valamint az épület megfelelő hőszigetelésére, a fűtési szezonban elérhető megtakarítás akár 70%-ra is rúghat. Ha építkezéskor gondolkodunk hőszigetelésen, érdemes beruházni, hiszen az utólagos szigetelés több pénzbe kerül és sokkal nagyobb felfordulást okoz, mint az építkezés vége felé közeledve a megfelelő pillanatban feltenni a szigetelőrendszert.

Címkék#szigetelés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában