szponzorált tartalom

2020.08.14. 14:55

Megfelelsz ezeknek a szempontoknak? Akkor érdemes Babakötvényt venned

Minden ember más és más. Mások az igényeink, más a fizetésünk, a családi körünk. Épp ezért nem egyszerű kiválasztani azt, hogy melyik megtakarítás számunkra a legmegfelelőbb. (Hiszen ahány ház, annyi szokás, ugye.)

Amíg egyeseknek a bankszámla vagy a gyermekcélú megtakarítás a megoldás, addig másoknak a Babakötvény lehet az ideális választás. A cikkben most azt vizsgáljuk meg, kiknek érdemes ez utóbbi mellett dönteniük.

Az államnak adjuk kölcsön a pénzünket

Aki a Babakötvényt választja, fontos, hogy alaposan utánajárjon a feltételeknek. Hiszen, ahogy minden megtakarítási formának, úgy a Babakötvénynek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ahhoz, hogy Babakötvény vásároljunk, elsősorban egy Start-számlát kell indítanunk. Ugyanis ezen a számlán fogjuk gyűjteni megtakarításainkat, amiből a Magyar Államkincstár Babakötvényt vásárol majd.

Sokak fejében él az a tévhit, hogy a Start-számlát (és így Babakötvényt is) csak közvetlenül a gyermek születése után lehet indítani, azonban ez szerencsére nem így van. Bármikor elkezdhetjük a megtakarítást, a gyermek 18. életévének betöltése előtt.

Maga a Babakötvény egyébként egy értékpapír, az érvényessége pedig addig tart, míg gyermek felnőtt nem lesz. Ezt követően pedig szabadon felhasználhatja a pénzt, igényei szerint.

Ez a mondat pedig kulcsfontosságú, hiszen nem mi, szülők, hanem a gyermekünk rendelkezik majd a megtakarítás fölött. Épp ezért jó, ha maradéktalanul bízunk benne, és a józan ítélő képességében.

A Start-számlán összegyűlt megtakarításainkért cserébe értékpapírként magyar állampapírt kapunk (ez esetben ugye ez az állampapír maga a Babakötvény). Vagyis pénzünket az állam részére adjuk kölcsönbe, egészen addig amíg gyermekünk el nem éri a felnőttkort.

A megtakarításunkhoz nem jutunk hozzá egészen addig, míg a szerződésünk tart. Tehát a pénzt csak és kizárólag a gyermek 18. születésnapja után vehetjük fel.

Ez fontos szempont lehet döntésünk meghozatalakor, hiszen más megtakarításoknál lehetőségünk van a futamidő lejárta előtt kivenni a pénzünket, bizonyos költségek mellett.

Bizalmunkat azonban az állam különféle támogatásokkal és kedvezményekkel jutalmazza az állam, amennyiben a Babakötvény mellett döntünk.

Ez a fajta megtakarítási lehetőség azoknak lehet jó választás, akiket nem feszélyez a magyar állampapír vásárlás.

Azonban pozitívum, hogy válság esetén is, infláció (vagy épp defláció) +3%-os fix hozammal számolhatunk.

Alacsony kockázat, némileg alacsonyabb hozammal

A Babakötvény nagy előnye, hogy a számlanyitáson és a befizetéseken kívül semmi dolgunk, hiszen a számlakezelést és a befektetéseket a Magyar Államkincstár és az általunk választott bank intézi.

A Babakötvény kizárólag magyar állampapírba fektethető, így azok számára ideális választás, akik nem szeretnének magas kockázatot vállalni.

Ennek megfelelően alacsonyabb hozamra számíthatunk, más megtakarítási formákhoz képest.

Azonban a Babakötvény a jelenlegi 3,4%-os infláción felül, +3% kamatprémiumot is biztosít, ami most összesen 6,4%-ot jelent éves szinten a megtakarításaink után.

Szinte nulla adminisztráció

Azoknak, akiknek nincs ideje menedzselni megtakarításaikat, vagy nem értenek a pénzügyekhez, a Babakötvény lehet az ideális választás.

A Start-számla nyitását követően ugyanis semmi más dolgunk nincs, mint havonta befizetni a megtakarításra szánt pénzünket.

A Babakötvénynél nincs számlanyitási-, vagy havi számlavezetési díj, ez az egyik kedvezmény, amit az államtól kapunk bizalmunkért cserébe. A magyar állampapírok vásárlásával a futamidő hosszára kölcsönt adunk az államnak, amit a költségmentességgel igyekszik meghálálni számunkra.

A Babakötvényt ráadásul online is vásárolhatunk a Magyar Államkincstár felületén keresztül, így nem kell sorban állással tölteni az időt. Egyszerűen és gyorsan megkezdhetjük a gondoskodást gyermekünk jövőjéről.

Bízol a gyermekedben?

Ahogyan feljebb írtuk, a Babakötvény esetében valóban gyermekünk számára takarítunk meg, hiszen ahogy betölti a 18 éves kort, csak ő veheti fel addigi megtakarításainkat. A számla az ő nevén van és annak lejártakor csakis egy összegben veheti fel a számára megtakarított pénzt.

Éppen ezért fontos, hogy gyermekünk pénzügyi neveléséről folyamatosan gondoskodjunk, mert eljön az a pillanat, amikor egy ehhez hasonló, önálló döntés elé kerül. A Babakötvénnyel akár több millió forintot is félre rakhatunk az évek alatt, így ennek elköltéséről felelősségteljesen kell majd döntenie.

A Babakötvény egyébként teljesen szabad felhasználású, így jó lehet a lakáshoz szükséges önerőre, saját autóra, a tandíjra – de ugyanúgy akár a bulizás és egy nagyobb utazás is fizethető belőle.

Félre tudunk tenni havonta 8-10 ezer forintot?

A Babakötvény egyik nagy előnye, hogy havonta bármekkora összeget megtakaríthatunk.

Nincs fixen előírt mértéke, így egy kisebb összeget, akár 2.000 forintot vagy 25.000 forintot is befizethetünk havonta, vagy negyedévente.

Ez nagy könnyebbség azok számára, akik váltakozó havi bevétellel rendelkeznek, vagy alacsonyabb költségvetésű háztartásban élnek.

Azonban, ha tudjuk, hogy havonta akár 10-15.000 forintot is fixen félre tudunk tenni, érdemes lehet más megtakarítási formákat is figyelembe venni, ahol egy összetettebb befektetési portfólió választásával sokkal nagyobb hozamra tehetünk szert.

Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk érdemes végigvenni és alaposan utánajárni a Babakötvény előnyeinek és hátrányainak.

Hasonlítsuk össze saját élethelyzetünkkel és aszerint döntsünk, számunkra melyik megoldás az ideális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában