szponzorált tartalom

2021.01.29. 10:08

A moratórium hatása a hitelpiacra és jövőkép

A koronavírus megnehezítette a munkavállalók, munkakeresők és vállalkozások életét és gazdasági döntéseit. Az egyik leginkább érintett gazdasági terület a hitel és az adósság piac volt. A hitel felvételek száma 2015 és 2016 óta nem látott ilyen alacsony százalékokat.

Forrás: freepik

A helyzet enyhítésére, a Magyar Kormány hiteltörlesztési moratóriumot rendelt el, amely érvénybe lépett 2020 márciusától, 2020 decemberéig. 2020 októberében módosítottak ezen a rendeleten amely hatályba lép 2021 januárjától 2021 június 30. között. Nézzük meg milyen módosítások jöttek létre és kiket érint az új rendelet.

Koronavírus hatása a hitelpiacra

A FoxyCredit* szakértői szerint a magyarországi hitelpiac rég-láttot mélységeket élt át április és május hónapjaiban. Áprilisban a személyi hitelek terén drasztikus csökkentést figyelhettünk meg, azaz a felvett személyi hitelek összege elérte a 48,96 milliárd forintot 2019 áprilisában, míg 2020 áprilisában ez csak 12,99 milliárd forint lett. A lakáshitelek terén is hasonló csökkentéseket figyelhetünk meg. 2019 áprilisában 84,45 milliárd forint volt a felvett hitelek összege míg 2020 áprilisában 69,13 milliárdra csökkent. Ez legfőképpen a vírus alatt kialakult helyzet miatt lett így. A már márciustól beinduló különböző állami korlátozások rengeteg negatív hatást gyakoroltak a munkaerőpiacra és emiatt a lakosság kevésbé volt hajlamos arra, hogy hitelt vegyen fel.

Moratórium elvei

Hiteltörlesztési moratórium: 2020. március 18.-2020. december 31.

Az első fázisú moratórium kivétel nélkül bármilyen hitelre lehetett alkalmazni. A moratórium csak annyit jelentett, hogy a hiteltörlesztés fel lett függesztve, viszont nem lett kamatmentes. Szimplán, a hiteltörlesztést csak egy későbbi időre tolták mikor minden helyre jön a vírus után. Annak ellenére, hogy maga a törlesztőrészlet nem változik, a kamattartozások és más díjak lehet összegyűlnek ami magasabb törlesztőrészletet jelent az adósoknak. Volt lehetőség arra is, hogy az adósok ezzel ne éljenek hanem tovább fizessék a törlesztőrészleteket, amiről nyilatkozniuk kellett.

Hiteltörlesztési moratórium: 2021. január 1.-2021. június 30.

Az októberben hozott moratóriumi döntés meghatározza pontosan, hogy a lakosság mely csoportjai igényelhetnek moratóriumot. A döntés vonatkozik azokra, akiknek gyerekük van vagy akik már a 12. hetükben tartanak a várandósságban. Ugyanezen csoportban tartoznak a munkakeresők, munkanálküliek, közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok is akik szintén igényelhetik a moratórium folytatását. Továbbá, azok a vállalkozások és cégek igényelhetik, akiknek minimum 25% visszaesés volt az árbevételben ami elég nagy nehézséget jelent. Azt, hogy milyen nehézségekkel küzdenek, azt igazolni kell a kormánynál és csak ezután kaphatnak haladékot.

A másik nagyon fontos pontja a moratórium módosításának az, hogy a hitelfelmondást letiltották. Azok az adósok sem, akik éppen nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket és nem részesülnek a moratórium folytatásában sem, nekik is tilos felmondani a hitelt. Ehelyett, az adósok és a bankok, együttműködve módosítanak a szerződésen. Egyébként meg csak 2021. június 30.-a után mondhatják le a hiteleket.

A moratórium hatásának köszönhetően az utóbbi időkben pozitívabb képet kapunk a hitelpiacról. Magyarországon, az áprilisi alacsony számok óta, jobbá fordult a helyzet. Például, a lakossági hitelek terén júliusban 80 milliárd forint volt a felvett hitelek összege mely növekedést mutat a júniusi 68 milliárdhoz képest. Ugyanúgy, a személyi meg a babaváró kölcsönök is növekedtek. A vállalati hitelek terén kisebb növekedést figyelhetünk meg, de még ez is jó teljesítésnek minősül a korábbi hónapokhoz képest. Márciustól júniusig a vállalati hitelfelvételek negatív értékeket mutattak, ami azt jelenti, hogy a tőketörlesztések meghaladták a hitelfelvételek értékét. Ez viszont 2020 júliusában megfordult és pozitív értékekre cserélődött.

Az újabb moratóriumi rendelések újabb hatásokat fognak okozni a hitelpiacra. Az, hogy nem mindenki részesülhet benne meg hogy nem élhetnek a hitelfelmondási tilalommal, újabb kihívásokat jelent a hitelpiac számára.

_________*FoxyCredit egy olyan internetes platform, amely folyamatos kutatást végez a pénzügyi piacon, hogy egy országon belül a legjobb online hitelajánlatokat gyűjtse össze. A weboldal nyolc európai országban működik, és közülük a FoxyCredit Norvégiában az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb oldal. A weboldal szakértői által elvégzett folyamatos kutatás biztosítja azt, hogy a legfrissebb ajánlatok elérhetőek legyenek. Ez az oldal csakis igazolt engedéllyel rendelkező lízingcégeket tartalmaz amelyek remek hírnévvel és értékeléssel rendelkeznek. Az oldalon való keresés az ügyfél által meghatározott paraméterek elemzése alapján történik. Ezen a weboldalon lehetőséget kapsz arra is, hogy összehasonlítsd a különböző ajánlatokat amelyeknek napi száma kiemelkedő. Például, a FoxyCredit Svédországban több, mint 80 ajánlatot mutat naponta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában