szponzorált tartalom

2021.01.04. 10:59

Babaváró hitel – a legkritikusabb feltételek, amiken elbukhat az igénylés

Remek hír a családosoknak és a családalapítást tervezőknek, hogy a válságos idők ellenére 2021-től is tovább bővül a gyermekvállalást, az otthonteremtést és egyéb lakáscélokat segítő állami támogatások köre.

Charming newborn boy sleeps on mother's arms

Forrás: pixabay

Fotó: Olena Kondrashova

Az eddigi formák az újakkal kiegészülve tulajdonképpen szinte minden élethelyzetben megoldást nyújthatnak, a konstrukciók pedig nem zárják ki egymást. Sőt, az építkezésre, lakásvásárlásra, felújításra, tetőtér-beépítésre, vagy akár szabad felhasználásra is igényelhető támogatások tökéletesen kiegészíthetik egymást.

A kedvezményekkel zömmel a gyerekesek, illetve a gyermeket tervezők juthatnak “ingyen” pénzhez, ahogyan a gyermekvállalás ösztönzése céljából, 2019. júliusában létrejött Babaváró hitel is, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend a fiatal házasok körében.

A Babaváró támogatási program ugyanis akár 10 millió forint kamattámogatott kölcsönnel kecsegtet, amely a gyermekvállalás függvényében akár vissza nem térítendővé is alakulhat, ráadásul az így kapott milliókat a leendő szülők bármilyen célra felhasználhatják.

A kedvezményes hitel maximum 20 éves futamidőre, legfeljebb 50 ezer forintos havi törlesztőrészlettel, ingatlanfedezet bevonása nélkül igényelhető – amennyiben megfelelünk a támogatási feltételeknek.

A megkötések kapcsán alapvető fontosságú, hogy biztos forrásból informálódjunk. A Babaváró körül is sok fél-, és tévinformáció kering, ezért cikkünkben alaposan utánajárunk, mik azok a kritikus feltételek, amelyeket megismerve könnyebb biztos döntést hozni és sikeres igénylést indítani.

Fotó: pixabay

Ezeken áll, vagy bukik az elbírálás

Ahogy az elnevezés is mutatja, a Babaváró hitel tehát gyermekvállaláshoz kötött, így meglévő gyermekekre nem igényelhető. A konstrukció neve pedig ezen kívül arról is árulkodik, hogy egy hitelkonstrukcióval van dolgunk, vagyis, amellett, hogy komoly pénzügyi vállalás, eleget kell tennünk az alapvető hitelbírálati követelményeknek is.

A kamattámogatott konstrukció méltán népszerű, ugyanakkor nem biztos, hogy mindenkinek ez lesz a legjobb megoldás. Ugyanis – mint minden állami támogatásnál – szigorú feltételeket kell teljesítenünk, ha ilyen formában szeretnénk könnyíteni a család anyagi helyzetén.

Lássuk most a legkritikusabb szempontokat, amikre mindenképpen érdemes odafigyelni:

- Babavárót csak házasok, és csak együtt igényelhetnek, a házasság tényét pedig természetesen igazolni kell, emiatt – a CSOK-kal (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) ellentétben – egyedülállók, özvegyek, élettársak sajnos kívül esnek az igénylők körén

- a kérelem benyújtásakor a feleség nem lehet idősebb 40 évnél, amit a gyermekvállalási feltétel indokol

- egyik igénylőnek sem lehet a NAV felé fennálló tartozása, és nem szerepelhetnek a KHR listán sem, aktív, negatív státusszal

- a házaspár mindkét tagjának büntetlen előéletűnek kell lennie

- a kedvezmény alapvető feltétele a gyermekvállalás, vagyis gyermeket nem tervező házaspároknak ez a hitelforma nem ajánlott

- a támogatást a magzat 12 hetes korától lehet igényelni

- igényléskor legalább a pár egyik tagjának 3 éves, folyamatos TB, vagy szintén 3 év folyamatos hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie. Jó hír, hogy a 3 éve folyamatosan gyermekgondozási díjban (GYED-ben) részesülők is lehetnek kedvezményezettek

- ha mindkét házasfélre igaz, hogy van már egy korábbi kapcsolatukból származó gyermekük, akkor a Babavárót ők már nem igényelhetik. Amennyiben csak egyikőjüknek van, az igénylésnek ebből a szempontból nincs akadálya

- A kamattámogatás alapesetben a futamidő első 5 évére vonatkozik, vagyis, ha ez időn belül gyermek születik, a hitel kamatmentes, viszont ha nem születik gyermek, akkor az állami kamattámogatás megszűnik

- A kamattámogatás szintén megszűnik, ha az igénylők elválnak, ha a házasságot érvénytelenítik, ha a támogatott gyermek már nem él együtt szüleivel, illetve akkor is, ha az igénylőknek megszűnik a magyarországi lakcímük. Ezekben az esetekben az igénylőknek egy összegben vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatás (ügyleti kamattal növelt) összegét, és a továbbiakban megszűnik az 50.000 Ft-os havi törlesztőrészlet-limit is

- és ahogy említettük, meg kell felelni a bank egyedi hitelbírálati feltételeinek is.

Fotó: pixabay

A Babaváró más hitellel vagy támogatással együtt

Gyakori, hogy a fiatal házasok lakásvásárlási céllal igényelnek Babaváró programot, amely számos módon segítheti őket első saját közös otthonuk megteremtésében.

Mivel a program szabad felhasználású, a leggyakoribb eset, hogy az igénylők lakáshitelüket kiegészítve élnek a lehetőséggel, mégpedig az önerő kiváltására. Ez esetben viszont van egy nagyon fontos tudnivaló, amivel akár milliókat is spórolhat a család: ha az ingatlanvásárlási szerződés megkötése és a Babaváró hitel igénylése között nem telt el 90 nap, akkor a támogatás összegének csak 75%-a használható fel önrészként.

A Babaváró konstrukció után kutakodva gyakorta találkozhatunk CSOK-ról szóló cikkekkel is, ami nem meglepő, hiszen amellett, hogy a népnyelvben sokan vélik úgy, hogy a két konstrukció egy és ugyanaz, érdemes tudni, hogy mindkét támogatási program a 7 pontos Családvédelmi Akcióterv keretén belül jött létre. Viszont két teljesen más formát értünk alattuk.

A CSOK támogatás és a mellé igényelhető kamattámogatott hitel (CSOK Hitel) kifejezetten lakhatási problémák megoldása céljából jött létre, vagyis nem szabad felhasználású, hanem építkezésre, lakásvásárlásra, meglévő ingatlan bővítésére, (Falusi CSOK esetében pedig korszerűsítésre) használható fel.

Ez természetesen nem zárja ki, hogy a CSOK-ot a Babaváró konstrukcióval minden megkötés nélkül, szabadon kombináljuk. Vagyis, ha jogosultak vagyunk mindkét támogatási formát igénybe venni, és három gyermeket szeretnénk, akkor a Babaváró maximális 10 millióját kiegészítve a CSOK szintén 10 milliójával és a CSOK Hitel 15 milliójával, akkor összesen akár 35 millió forinttal vághatunk bele a lakásvásárlásba.

Kombinált esetben minden igénylést egy és ugyanazon banknál kell kérelmezni, és mivel az egyes támogatásokhoz kötött feltételrendszerek is bonyolítják a dolgot, ajánlott még a tervezgetés szakaszában felkeresni egy bankfüggetlen pénzügyi szakértő céget.

Szerencsére a tanácsadás díjmentesen, akár távolról, online is elérhető, így jóval egyszerűbb lehet az informálódás és gördülékenyebb, gyorsabb az igénylési folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában