hirdetés

2021.10.07. 11:39

Amerikában nincs tervben a kriptovaluták betiltása mondta az amerikai jegybank elnöke

Forrás: kriptomat.io/hu

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke elmondta, hogy nem áll szándékában betiltani a kriptovalutákat, de a stabilcoinok nagyobb szabályozási felügyeletet igényelnek, így szerencsére a stellar árfolyam se fog negatív irányba változni.

Powell a megjegyzéseket a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának csütörtöki, kétórás ülésén tette. Az ülésen, amelyet arra szántak, hogy a képviselők fórumot biztosítsanak Janet Yellen pénzügyminiszter és Powell számára a pénzügyminisztérium és a Federal Reserve világválságra adott válaszairól, több kérdés is elhangzott a kriptovalutákkal kapcsolatban, amelyekből több is kritikusan fontos volt.

Ted Budd (R-N.C.) képviselő, a kriptók régi támogatója és a Kongresszusi Blockchain Caucus tagja arra kérte Powellt, hogy tisztázza egy júliusi meghallgatáson tett kijelentéseit, miszerint az amerikai központi banki digitális valuta (CBDC) kifejlesztése alááshatja a magán kriptók és stabilcoinok szükségességét.

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke azt mondta, hogy nem áll szándékában betiltani a kriptovalutákat, de azt mondta, hogy a stabilcoinoknak nagyobb szabályozási felügyeletre van szükségük, hogy az állam tudjak ellenőrizni korrekten és átláthatóan a kriptopiacon történt tranzakciókat.

Amikor Budd közvetlenül megkérdezte, hogy szándékában áll-e „betiltani vagy korlátozni a kriptovaluták használatát”, Powell válasza egy határozott „nem” volt.

„[Nekem] nincs szándékomban betiltani őket” – mondta.

Powell megjegyzései mindössze két nappal azután hangzottak el, hogy konzultációt és jogalkotási támogatást kért a Kongresszustól a digitális dollár fejlesztéséhez. A kriptoközösségben egyesek azt feltételezték, hogy az amerikai CBDC létrehozása a magán kriptók betiltásához vezetne, ahogyan azt nemrég Kínában látták, de Powell megjegyzései mást sugallnak, sőt kifejezetten egyértelművé tették, hogy attól függetlenül, hogy az állam létrehozna egy saját kriptovalutát attól függetlenül nem tiltaná be a többit, sőt nem is hátráltatná őket semmilyen minőségben.

Kínában ezt teljesen máshonnan közelítették meg, hiszen ott teljesen be lett tiltva a nem állam által ”forgalmazott” összes kriptovaluta olyan szinten, hogy se bányászni se kereskedni nem lehet vele. Viszont továbbra sem tilos tárolni őket, de nem adhatnak el a kínai állampolgárok és nem is vehetnek ilyen jellegű javakat, sőt az oldalak, amiken ezt megtehetnék el sem érhetők az országban, hiszen a kriptotőzsék vezetői meghozták azt a döntést, hogy Kínából ne legyen elérhető az oldal IP-cím alapján, azért hogy ne kerüljenek fölösleges összetűzésbe az ottani hatóságokkal.

Amikor a stabilcoinokról kérdezték, Powell a pénzpiaci alapokhoz vagy bankbetétekhez hasonlította őket.

„Bizonyos mértékig kívül esnek a szabályozási körön, és helyénvaló, hogy szabályozva legyenek. Ugyanaz a tevékenység, ugyanaz a szabályozás” – mondta Powell.

Warren Davidson képviselő (R-Ohio), aki szintén tagja a Kongresszusi Blockchain Caucusnak, megjegyezte, hogy a digitális eszközökkel kapcsolatban nem egyértelmű a szabályozás, és arra kérte Yellent, hogy definiálja a digitális eszközöket adóelszámolási célokra.

Yellen elhárította a kérdést, mondván, hogy az IRS folyamatban van „részletes szabályozás kiadása, amely választ ad erre a kérdésre”. Ez a közelgő jelentés egyike a pénzügyminisztérium által az elmúlt hónapokban ígért több jelentésnek, köztük a stabilcoinokról szóló, nagy érdeklődéssel várt jelentésnek, amely a következő hetekben fog megjelenni. Az IRS szóvivője minden érdeklődő újságírót a Pénzügyminisztériumhoz irányította, amikor kommentárt kértek tőle, akik szintén nem adtak egyértelmű választ érhető okokból. Ezekre a válaszokra még az egész világnak kell várnia, ha más nem pár hetet, ha tetszik, ha nem.

Adatvédelmi aggályok

A pénzügyi magánélet kérdése szintén téma volt a csütörtöki meghallgatáson, ahol három képviselő – Reps. David Kustoff (R-Tenn.), Trey Hollingsworth (R-Ind.) és William Timmons (R-S.C.) – aggályokat vetett fel az IRS azon törekvésével kapcsolatban, hogy új szabályozást léptessen életbe, amely előírja a bankoknak, hogy évente jelenteniük kell a 600 dollárnál nagyobb összegű számlák be- és kiáramlását.

Yellen megerősítette az IRS terveit, mondván, hogy azokra a 7 billió dollárra becsült adóhiány kezeléséhez van szükség, amit itt szeretnének visszaszerezni.

„Igen, javasoltuk mind az IRS erőforrásainak növelését ... hogy az IRS betekintést nyerjen az átláthatatlan jövedelemforrásokba”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában