Támogatott tartalom

2022.12.16. 07:00

Újra Pető-tábort szerveznek Győrben

Innováció: Együtt készít fejlesztőeszközöket a Semmelweis Egyetem és a Széchenyi István Egyetem

A Semmelweis Egyetem és a Széchenyi István Egyetem között erős és sokszínű a partnerség. Az intézmény képviselői újabb egyeztetéseket folytattak.

Fotó: Májer Csaba József

Tovább gazdagodik a Semmelweis Egyetem (Semmelweis) és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) közötti erős és sokszínű partnerség: a tervek szerint a felek a Pető-módszerhez kapcsolódva olyan fejlesztőeszközök tervezésében, gyártásának előkészítésében működnek együtt, amelyek mind az oktatásban, mind a rehabilitációban hasznosulhatnak. Bejelentették, hogy a nagy sikerre való tekintettel 2023 februárjában újra megrendezik Győrben a konduktív fejlesztési heteket, azaz a Pető-tábort. 

A Győrben eddig példa nélküli első Pető-tábor sikere is ösztönözte azt az újabb találkozást, amely tovább erősíti a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Széchenyi István Egyetem partnerségét. A két intézmény képviselői újabb egyeztetést folytattak annak érdekében, hogy a Pető-módszerhez kapcsolódva együttműködjenek olyan fejlesztőeszközök tervezésében és gyártásának előkészítésében, amelyek mind az oktatásban, mind a rehabilitációban hasznosulhatnak.

„A győri Széchenyi István Egyetemen meglévő mérnöki tudás és tapasztalat segítségével új bútorokat és fejlesztőeszközöket szeretnénk előállítani. A szinergiák segítségével a reményeink szerint új válaszokat tudunk adni a rehabilitációban részt vevők igényeire, a családedukáció támogatására, az önálló életvitel megsegítésére” – nyilatkozta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja. Mindez közvetve és közvetlenül is segíti a mozgásproblémával küzdők mindennapjait. Emellett a két intézmény szakemberei
robotasszisztált fejlesztések megvalósításáról is egyeztettek.

A Széchenyi István Egyetem Egészségtechnológiai Campus programindító rendezvényén már márciusban elhangzott, hogy a két egyetem stratégiai együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket hoz, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is.

„A közös fejlesztési projektek tervei mellett örömmel mondhatom, hogy a nagy sikerre való tekintettel februárban újra megrendezhetjük a győri konduktív fejlesztési heteket, azaz a Pető-tábort, amely közvetlen segítséget, egyedülálló lehetőséget jelent a térségben élőknek. Fontosnak tartjuk, hogy minőségi, modern infrastruktúrával támogatott egészségügyi szolgáltatásokat alakítsunk ki a hatékony prevenció és egészségmegőrzés érdekében” – nyilatkozta a tárgyalásokat követően dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi-egyetem kancellárja. Hozzátette: a jövőben egy állandó Pető-pont kialakításáért is dolgoznak a Semmelweis Egyetem Pető András Karának támogatásával. 

Életkép az első győri Pető-táborból
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Az utóbbi kar törekvése hazai Pető-pontok létrehozása, ahol kisgyermekkortól időskorig biztosítható a rehabilitációs ellátás. A lehetőség a Kárpát-medencében, a határainkon túl tizennyolc városban már elérhető. A módszer a cerebrális parézissel élőknek és a családjuknak egyaránt életminőség-javulást jelent. 

„A két egyetem gyümölcsöző stratégiai együttműködésében a Pető András Kar mellett a Semmelweis Egyetem Orvos- és Egyészségtudományi Karain formálódó oktatási-kutatási megállapodások egyaránt segítik a mindkét régióban élők orvosi, valamint rehabilitációs ellátásának javulását” – tette hozzá a partnerkapcsolatról Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában