Hirdetés

2023.05.19. 11:41

Tippek betonozáshoz!

Betonozni nem is olyan nehéz: csak cement, sóder és víz kell hozzá. Vagy mégsem? Természetesen azért nem ilyen egyszerű. Ennek ellenére nem kell egyből kőművest hívni, ha valamilyen betonozott felületre van szükség a családi ház körül. Hiszen magad is elvégezheted a munkát. Ehhez viszont nem árt tisztában lenni pár dologgal.

Forrás: Zákány Szerszámház

Betonozz, akárcsak a profik!

Ne betonozzunk úgy, hogy először elkészítjük az alsó réteget, majd száradás után a következőt, ugyanis csak a nedves betonrétegek fognak egymással kötni. A friss beton maró hatású, ezért a munka során használj gumikesztyűt és gumicsizmát.

Használj fa deszkákat a zsaluzáshoz!

Az otthoni betonozáshoz általában elegendő fa deszkákat használni zsaluzáshoz. Fontos, hogy a deszkák legalább 2,5 cm vastagok legyenek.

Használj betonkeverőt, de csak megfelelő időben dolgozz!

A beton keverése kézzel vagy betonkeverő géppel történhet. Kézi betonkeverés esetén először alaposan össze kell keverni a sódert és a cementet, majd fokozatosan adagolhatod hozzá a vizet. Fontos, hogy kezdetben kevesebb vizet használj, mert könnyebb pótolni, mint kivenni belőle. Betonkeverő gép esetén nincs szükség előzetes keverésre, a gép maga végzi el a beton keverését. Fontos azonban, hogy az arányok akkor is megfelelőek legyenek.
Betont csak akkor keverj, ha az éjszakai hőmérséklet már nem süllyed 5°C alá. Az optimális hőmérséklet 6-35°C között van.

Forrás: Zákány Szerszámház

Oszlasd el a nagy kavicsokat!

A bedolgozás során kerüld el, hogy a nagyobb kavicsok mind egy helyre kerüljenek, mert ez ronthatja a beton minőségét.

Távolítsd el a légbuborékokat, és dolgozd be a betont!

A tömörítés rendkívül fontos lépése a betonozásnak, mivel így távolíthatók el a keveréskor keletkezett légbuborékok, és bejuttatható a beton olyan területekre is, amelyekbe magától nem folyna be. A tömörítés kézi vagy gépi módon történhet. Kézi tömörítés esetén fa vagy vas döngölővel, valamint döngölő lemezzel végezhető. Gépi tömörítésnél motoros döngölőt, például lehúzóléces lapvibrátort vagy tűvibrátort használhatsz.

Erősítsd meg a betont!

Célszerű a betont bordázott betonacéllal vagy betonhálóval megerősíteni. Először önts ki egy réteg betont, majd igazítsd el egyenletesen. Helyezd rá a vízszintes betonhálót vagy betonacélt. Végezetül önts rá további réteg betont.

Ügyelj a beton felületére!

A beton felületét először simítsd ki kőműves kanállal, majd egy egyenes léccel igazítsd el ügyelve a vízsziszinre.

Locsold meg és takard le a friss betont!

A beton tartóssága és repedésmentessége érdekében kiemelkedően fontos, hogy megfelelő figyelmet fordíts az utókezelésre. Az utókezelés lényege az, hogy a betonban lévő víz ne párologhasson el a szilárdulás után. Ennek érdekében a betont locsolni szükséges és valamilyen nedvességet megőrző anyaggal, például fóliával lefedni.

Forrás: Zákány Szerszámház

Szerezd be a szükséges eszközöket és szerszámokat!

Legyen szó betonkeverő, vagy egyéb betonozáshoz szükséges szerszám vásárlásáról, fontos, hogy előre beszerezd azokat az eszközöket, amikkel dolgozni fogsz. Ezt gyorsan és egyszerűen elintézheted egy webshop segítségével. A Zákány Szerszámház széles kínálatában a legjobb minőségű gyártók termékeit találod és rendelheted meg.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában