hirdetés

2019.05.08. 06:00

5 étel, mely szebbé és egészségesebbé varázsolja fogainkat

Mindenki szép és egészséges fogsorról álmodozik. Jól tudjuk, hogy sok olyan étel van, melynek rendszeres fogyasztása tönkre teheti akár az egész fogsorunkat is.

Kerüljük a cukros élelmiszereket, hiszen ezeknek a maradékai beleragadnak a fogközeinkbe, ott pedig rögtön megkezdődik fogaink károsodása. Jó tudni, hogy van azonban néhány olyan étel, mely nemcsak, hogy nem károsítja, de még inkább erősebbé és szebbé teszi a fogainkat, és búcsút inthetünk az érzékenységnek is. Nézzük mi az, a jól ismert almán kívül, ami segíthet nekünk, ha szebb fogsorról álmodozunk!

Répa és a zeller

Ha a fogakra és a répára gondolunk, valószínűleg egy jól megtermett tapsifüles fog eszünkbe jutni, ami hatalmas fogaival másodpercek alatt képes „ledarálni” egy nagyobb méretű répát is. Nem csak a nyulakéra, de az emberek fogaira is jó hatással van a répa és a zeller fogyasztása egyaránt! Hiszen a répa fogyasztás nem csak a szemeink egészségének tesz jót, hanem a fogainknak is!

Ezek a rostban gazdag zöldségek képesek megvédeni fogsorunkat a fogszuvasodástól. Ezeknek a rágcsálása ugyanis intenzív nyáltermelést indít be, ezáltal a lepedéket a nyál segítségével egyszerűen segít „kimosni” a szánkból. Ugyanilyen okból jó, ha rágcsálunk néha egy kis zellert, hiszen hasonlóan a répához, ez is szépen erősíti a fogainkat.

Joghurt és a sajt

A joghurt és a sajt fogyasztása egyáltalán nem tilos azok számára sem, akik gyönyörű és hófehér fogakról álmodoznak. A legtöbb tejtermékbe, így a sajtba, illetve a joghurtba is rengeteg protein és kalcium található, mely hozzájárul fogaink zománcának egészségéhez. Ha sok sajtot és joghurtot fogyasztunk, akkor a fogainkat védő zománcot fogjuk megerősíteni vele.

Emellett a joghurt olyan probiotikumokat is tartalmaz, amelyek különösen jó hatással vannak a fogínyünkre. Természetesen ügyeljünk arra, hogy olyan joghurtot vegyünk le a bolt polcairól, amely biztosan nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen az nemhogy erősítené, inkább roncsolni fogja fogsorunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában