hirdetés

2019.12.06. 13:17

5 fun fact, amit nem tudtál a kasmírról és gyapjúról

Íme, 5 fun fact, amit nem tudtál a kasmírról és gyapjúról.

Sárga gyapjú látható a képen közelről

Gyapjú? Kasmír? Merinói gyapjú? Kényesnek, pont ezért ijesztően hangzanak, vagy pont ellenkezőleg: szívesen hordanád őket? Íme, 5 fun fact, amit nem tudtál a kasmírról és gyapjúról.

Kényesek, különleges bánásmódot igényelnek, de közben szépek, igényesek, és vágyunk rájuk. Nagyjából így lehetne körülírni a nők (és a férfiak) viszonyát a gyapjúhoz, kasmírhoz, és ezek alfajaihoz. Azért, hogy kicsit eloszlassuk az őket övező tévhiteket és misztériumot, nézzünk most öt fun fact-et, amit nem tudtál róluk.

  • Bizonyára te is találkoztál már különböző ruhákon a Woolmark jelzéssel. Ez azt jelenti, hogy az adott ruhanemű csakis tiszta, élő gyapjúból készült, azaz kizárólag élő állatról lenyírt szőrt használtak fel hozzá, amely ráadásul semmiféle káros kezelést nem kapott. Másnéven szokták „szűz” gyapjúnak is hívni ezt a minőséget.
  • Merinói gyapjú” – olvashatjuk sok helyen, de vajon mit is takar ez pontosan?

  • A gyapjú ezen fajtája egy speciális, Spanyolországból származó, egészen finom szőrű juhfajta szőréből készül, mely épp ezért mindig magasabb árkategóriában kapható, mint a normál gyapjú ruhaneműk.

  • A kasmírgyapjú szintén nem tartozik a pénztárcabarát alapanyagok közé, ám ennek nyomós oka van. Ezek a ruhák a kasmírkecske ágyéktáji pehelyszőréből készülnek, mivel itt a legfinomabbak a szálak – egy pulóverhez megközelítőleg öt kecske gyapjára van szükség. Mivel évente csupán pár ezer tonna nyers kasmír termelhető ki, ezért a kasmír ára folyamatosan emelkedik – a kereslet ugyanis nagyobb, mint a kínálat. A kasmírgyapjú egyébként ideális választás azoknak is, akiknek bőre érzékenyebb, és nem reagál jól a különböző műszálas, és egyéb nem természetes anyagokra. Hatványozottan igaz azonban rá, hogy körültekintő tisztítást igényel: mindenképp ajánlott kézzel mosni.
  • Tudtad? A kasmírkecskék akár a -40 fokban is elélnek. Szőrüket nagyon magas tengerszint feletti magasságból, egészen a Himalája környékéről szerzik be, a belőle készülő ruha ezért is biztosít megközelítőleg hatszor melegebbet, mint egy átlagos gyapjúpulóver.
  • És azt tudtad, hogy olyan, hogy pashmina nem létezik? A pashmina egy kézzel szőtt ruhanemű, mely kasmírból, vagy kasmír és selyem keverékéből készül – tehát a közhiedelemmel ellentétben önmagában, mint textília nem létezik.
  • Szürke női kardigán közelről

    Bár a kasmír, gyapjú ruhák valóban körültekintőbb gondoskodást igényelnek, összességében elmondható, hogy megéri a rá fordított plusz időt és energiát. Csinos, igényes darabokra, sálakra, pulóverekre, női kardigánokra találhatunk, ha a boltok, webshopok kínálatát böngésszük.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában