szponzorált tartalom

2019.11.04. 13:35

A Fölszállott a páva ismét a gyerekeké

Fotó: Varadi Levente

„Helyet, helyet nekünk is, ha kicsikék vagyunk is!” – hangzik a jól ismert csujogatás és erről szól ebben az évben a Duna Televízió Fölszállott a páva című műsora is, hiszen a népzenei és néptáncos tehetségkutató újra a gyerekeké. 2019-ben, immár harmadszor a Fölszállott a páva történetében a legfiatalabbak mérhetik össze tudásukat és tehetségükkel csalhatnak mosolyt és (öröm)könnyeket a tévénézők arcára.

„Úgy gondolom, hogy a népzenének, a néptáncnak és a gyermekjátékoknak megvan az a jótékony hatásuk, hogy egészségesebbé tudják tenni a frusztrált hétköznapokat ebben a rohanó világban és nagy szerepet játszanak a gyerekek lelki, érzelmi fejlődésében, hogy egészséges lelkületű és kiegyensúlyozott felnőtt válhasson belőlük. Azok a gyerekek, akik táncolnak, zenét tanulnak, sokkal jobban tudnak teljesíteni az élet más területein is, segíti például a matematikát vagy a kreativitást. Minél hamarabb találkoznak vele, annál nagyobb hatékonysággal tud majd kihatni a mindennapjaikra”– tette hozzá Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője, aki ebben az évben zsűriként segíti a kis tehetségeket.

A szereplők azt is kiemelték, hogy ugyanúgy, ahogy kultúránkat, hagyományunkat ápoljuk, a bolygónk jövőjére is oda kell figyelni. Biciklizés, elektromos autók, kevesebb szemetelés, faültetés, állatvédelem és újrahasznosítás: ezek mind-mind fontosak a Fölszállott a páva indulóinak, akik fiatal koruk ellenére nagyon is tudatosak, ha környezetvédelemről van szó.

„A Fölszállott a pávában most már nem csak a hagyományőrzésről van szó, hanem a jelenünkről és a jövőnkről is. Sok mindent tanulhatunk ezektől a gyerekektől. A magam részéről mindent elkövetek azért, hogy a gyermekeim szemébe tudjak nézni a következő években, amikor meg fogják kérdezni, mégis mi a mi örökségünk?” – árulta el Novák Péter a népzenei és néptánc tehetségkutató új évadáról.

A műsorvezető szerint fantasztikus lehetőség, hogy nyomon követhetjük, miként adódik át az évezredes tudás generációról generációra a szemünk előtt. A múlt jelenné válik ezekkel a gyerekekkel, akik egyszerre élnek a népi kultúrában és a 21-ik században.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza, illetve szakmai partnere, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület népzenei és néptáncos tehetségkutatóját idén is Morvai Noémi és Novák Péter vezeti.

Kulisszatitkokért, érdekességekért érdemes felkeresni a Fölszállott a páva Facebook és Instagram oldalát, valamint a folszallottapava.hu honlapot.

Fölszállott a páva –minden pénteken élőben 19.30-tól a Duna Televízión

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában