hirdetés

2019.12.06. 12:51

Árthat-e a fülhallgatónk?

A fülhallgató mindennapi utazásaink fontos kiegészítője

A fülhallgató mindennapi utazásaink fontos kiegészítője, mely biztosítja a zenei aláfestést

Unalmas reggelek a villamoson? Pörgős edzések vagy nyugodt pihenés? Zene mellett bármelyik kellemesebben telik. Ehhez szolgálhatnak remek közvetítőként a ma már rendkívül széles kínálatban rendelkezésünkre álló fej- és fülhallgatók.

Fejre- vagy fülbevaló?

Nagyobb méretű, fejre simuló, vagy fülbe helyezhető? Divatos, sportos, sztereo, vezetékes vagy anélkül? A lehetséges opciók bővülésével a vásárlói bizonytalanság is növekedhet. Emellett mindenképpen fontos tisztáznunk, hogy mennyit is szeretnénk szánni az adott termékre, mennyire fontos a hangminőség, netán megelégszünk-e egy olcsóbb megoldással, mely funkciójában betölti a kívánt szerepet, még ha kvalitásaiban el is marad a társaitól.

Napjainkban a fej- és fülhallgatók piaca számos megoldást kínál, így mindenki a saját ízlése szerint válogathat a termékek közül.

Vezeték nélküli szabadság

A zenehallgatás rituáléjának egyik jól megszokott metódusa volt mindig is a fülhallgató összegabalyodott vezetékének kibogozása. Ez a probléma a múlté, hiszen a vezeték nélküli megoldások a fülesek piacán is hódítanak.

A Bluetooth technológia begyűrűzésével még nagyobb szabadság biztosított a zenehallgatás terén. Kábelek nélkül jelentősen megnő a mozgásterünk, így a hétköznapi használat mellett már a sporttevékenységeink fontos és komfortos kiegészítője is lehet a fülesünk.

Tágabb értelemben itt kezdődik az eszköz és az egészség összekapcsolódása, ám más szempontból is érdemes foglalkoznunk a kérdéskörrel.

A megfelelő fej- és fülhallgatók kiválasztása nem csak lelki, de testi egészségünk szempontjából sem mindegy

Halljunk vagy hallgassunk?

A felsoroltak mellett meglehetősen kevés szó esik arról az aspektusról, mely a fülhallgatók halláskárosító hatásait is számításba veszi. Szokásunk viccelődni idősebb családtagjainkkal, ismerőseinkkel, akiknek hallása már nem a régi, miközben bele sem gondolunk, hogy a nem megfelelő fülhallgató választás és a mindennapos, túlzottan hangos zenehallgatás minket is erre a sorsra juttathat. Ezen összefüggésben nagyban átértékelődnek szokásaink. Fontos, hogy ezen a téren is optimalizáljuk életünket és egészségünket. Nem kell azonban magunk mögött hagynunk a dallamos hétköznapokat. Elég, ha odafigyelünk bizonyos dolgokra mind a választás, mind a használat során.

Egészséges zeneiség

Az egészségügyi álláspont szerint mindenképpen érdemesebb a fejre és fülre simuló, nagyobb méretű fejhallgatókat választani. A fülbe helyezhető fülhallgatókkal szemben egyrészt jobb szellőzést biztosít hallójáratainknak, így kisebb a fertőzések veszélye. Másrészt a zene hanghullámai kevésbé közvetlenül érik hallójáratunkat és dobhártyánkat, ezáltal csökkentve a károsodás kockázatát.

Emellett természetesen – ahogy legtöbbször – mi is tehetünk a saját egészségünkért. A hangerő megfelelő megválasztása, a hangkép beállításai sokat javíthatnak a feltételeken, lehetővé téve a halláskárosodás nélküli, hosszútávú zenehallgatást. A túlzott hangerő, a túlvezérelt magas és mély tartományok mind olyan faktorok, melyek idővel komolyabb károkat okozhatnak, mint amekkora élményt biztosítanak az adott pillanatban.

A zenehallgatás sokak számára a mindennapok esszenciális része. A technológiai fejlődéssel eszközök egész garmadája áll a rendelkezésünkre, hogy különböző zenei igényeinket kielégítsék. Amennyiben azonban még évtizedek múlva is hódolni szeretnénk ezen szenvedélyünknek, elengedhetetlen, hogy a technikai szempontok mellett az egészségügyi tényezőket is számításba vegyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában