Szponzorált tartalom

2021.07.23. 10:18

Auer fesztivál Veszprémben, augusztus 3–8. között

Nemzetközi zenei fesztivállal tiszteleg Veszprém városa és a Mendelssohn Kamarazenekar Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, a város világhírű szülöttének emléke előtt.

Gilles Apap

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar idén hetedik alkalommal rendezi meg Veszprémben, augusztus 3–8. között az Auer Fesztivált, a világhírű, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére. A fesztivál egyik fő célja, hogy Auer szülővárosába elhozza azokat a világhírű művészeket, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői, másrészt, hogy a nemzetközi zenei világ tudomására hozza, hogy az ún. „orosz hegedűiskola” megteremtője és a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógus-egyénisége Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást.

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, és a Keller Kvartett játékát.

Az idei fesztivál nyitónapja – a 140 évvel ezelőtt született Bartók Bélára emlékezve – két Bartók tematikájú hangversenyt is tartogat. Délután a veszprémi székhelyű, többszörös versenygyőztes Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar előadásában hallhatunk Bartók gyermekek számára komponált darabjaiból, így ez a hangverseny az ifjabbak számára is személyre szóló élmény lesz. Az ezt követő eseményen – igazi kuriózumként – Bartók Béla és Ady Endre műveinek hatására született táncelőadást láthatunk majd a Forte Társulat tolmácsolásában, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közreműködésével.

A kamarazene műfajában meghallgathatjuk majd a Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István alkotta Auer Trió, valamint a fiatal zeneakadémistákból alakult Korossy Kvartett játékát. A „Modern reneszánsz” címet viselő, Oláh Kálmán saját műveit bemutató koncerten az Oláh Kálmán Kvartettel közösen a házigazda Mendelssohn Kamarazenekar is fellép. Rendkívül szórakoztató estének ígérkezik a Barokksolistene koncertje, akik virtuóz énekes és hangszeres zenével fogják feleleveníteni a barokk kor sörözőinek hangulatát.

Gilles Apap

Auer Lipót révén rivaldafénybe kerül természetesen a hegedű, így világjáró Kossuth-díjas hegedűművészünk, Baráti Kristóf és gyakori kamarapartnere, Würtz Klára játékát is élvezhetjük közös szonátaestjükön. A fesztivál záróeseményeként pedig szintén a hegedűé lesz a főszerep, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével – az improvizációival fűszerezett, különleges összeállítású koncertjeiről ismert – Gilles Apap áll színpadra Veszprémben, akit Yehudi Menuhin „a 21. század igazi hegedűsének” nevezett.

A „Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023” programsorozat részeként megrendezett Auer fesztivál művészeti igazgatója Kováts Péter, Bartók–Pásztory díjas hegedűművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában