PR

2017.11.21. 05:00

Az egérirtás módszereiről (x)

A patkány mellett határozottan a háztartásban megjelenő egér az egyik legkártékonyabb rágcsáló. Bár sokan aranyosnak és aprónak hiszik, de az egerek elképesztően nagy kárt képesek előidézni otthonunkban, ezáltal nagyjából ugyanaz mondható el róluk, mint a patkányokról.

Ennek megfelelően gyakran betegségeket terjesztenek, megeszik a takarmányt és megrágnak mindent, így például vezetékeket is, amivel egy autóban óriási kárt tehetnek, elektromos vezetékek esetében pedig zárlatot és elektromos tüzet is előidézhetnek.

Egérirtás méreggel és etetőállomással

Az egérirtás egyik leghatásosabb és határozottan legbiztonságosabb módja a méreg alkalmazása, amit etetőállomással alkalmazva komoly eredményeket érhetünk el. Az etetőállomások rendszerint az időjárásnak rendkívül ellenálló műanyagból készülnek, aminek köszönhetően a masszív dobozban elhelyezett mérget nem éri eső vagy hó, és mivel kulccsal zárható szerkezetről beszélünk, így többi kisállat, kutyák és macskák sem férhetnek hozzá, sőt a kisgyerekek sem nyúlnak hozzá a veszélyes méreghez, ergo maximálisan biztonságosak, hiszen a méreganyaghoz csak egerek, legfeljebb más rágcsálók férhetnek hozzá.

Az ilyen típusú egérirtás során alkalmazott méreg rendszerint egy lassan ható véralvadásgátló, ami nem hat azonnal, de az elfogyasztást követő 24-48 órán belül általában igen. Fontos, hogy erős szert vásároljunk, ha otthoni egérirtást alkalmazunk, hiszen a forgalomban kapható legtöbb méreg annyira gyenge, hogy kis túlzással csak megfekszi az egerek gyomrát, és gyakran csak híznak tőle, de nem pusztulnak el.

Egérirtás fizikai módszerekkel

Amennyiben nem szeretnénk otthonunkban különféle méreganyagokat alkalmazni, abban az esetben az egérirtás természetesen különféle fizikai módszerekkel is megvalósítható, amihez rendszerint szükséges valamilyen erős csalétek – rendszerint az egerek által kedvelt étel vagy takarmány –, valamint egy szintén erős szerelvény felállítása. A fizikai módszerek esetében három alternatíva létezik, ezáltal a klasszikus egérfogó mellett az élve fogó csapda, valamint a ragasztószer alkalmazása.

Az egyik leghatékonyabb eljárás egér esetében a ragasztólapos csapda, aminek során egy vastag deszkalapot speciális és egyben erős ragasztóanyaggal látnak el, aminek közepébe egy csalétek kerül. Ha az egér meg akarja kaparintani a csalit, bele kell lépnie a ragasztóba, amibe rögtön beleragad, és amint megpróbál kijönni belőle, még jobban hozzátapad a ragasztóréteghez, ahol az állat élve elpusztul, így a módszerek közül ez nem a leghumánusabb megoldás.

Az egérfogáshoz használhatunk még továbbá kétféle csapdát is. Az egyik az élve fogó csapda, amelynek már a neve is rendkívül árulkodó. Lényege, hogy az egér képes bemászni a szerkezetbe – ezt egy erős csalétekkel érhetjük el –, de kifelé már nem tud jönni belőle, ezáltal bent ragad, a mi feladatunk pedig csak annyi, hogy szabadon eresztjük. Érdemes azonban ezt otthonunktól és lakókörnyezettől tisztes távolságban megtenni, hogy az egér ne találjon vissza, illetve másnál se tehessen kárt.

Az egérirtás során alkalmazhatunk még úgynevezett lecsapódó csapdát is. Ez szintén egy kíméletes módszer az egér elfogására, hiszen az egér nem szenved, nem ijed meg, hanem azonnal elpusztul, és ha helyesen használjuk, a csapda akár több esetben is újra felhasználható.

Az egérirtás fontossága

Az egereket nagyon sokan tartják egy aranyos állatnak, akikről nem is gondolnánk, hogy milyen veszélyes lehet az emberre nézve, holott már csak a betegségek tekintetében is rengeteg fertőzést hordozhat. Példának okáért fertőző agyhártyagyulladást és szalmonella-fertőzést közvetíthet, miközben ürülékével és egyéb váladékaival képes tönkretenni, valamint bepiszkítani bármit, még az emberi fogyasztásra szánt élelmiszert is.

Az egerek mindemellett otthonunkban is nagyon komoly kárt tehetnek! Szétrághatják és tönkretehetik például a szigeteléseket, megrághatják az elektromos vezetékeket, ezáltal akár tönkretehetik autónkat, de könnyedén tűzesetet is előidézhetnek. Jellemző az egérre még, hogy kárt tesz a bútorokban és a textilben is, ami rendkívül kellemetlen.

Otthoni környezetben egyébiránt szinte bárhol megtalálhatók, de kiemelten kedvelik a különféle élelmiszertárolásra használt helyiségeket, mint amilyenek az éléskamrák vagy a konyhák. A fészküket általában a padláson, a pincében és a fáskamrában rakják, megfelelő biztonságban az emberi élettértől. Az egerek ugyanis kedvelik a csendes és nyugodt környezetet, így ahol állandó zargatásnak és zajhatásnak vannak kitéve, nem maradnak meg.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában