hirdetés

2020.02.24. 06:00

Babaváró hitelhez szükséges dokumentumok és igénylési folyamat

A babaváró hitel felvételéhez nem csak feltételeket kell teljesíteni, de dokumentumokra is szükség van annak érdekében, hogy az igénylés befogadásra kerüljön. A szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez a következők:

  • Személyazonosító okmányok: érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél, illetve lakcímkártya és adóazonosító
  • Jövedelemigazolás, ami nem lehet 30 napnál régebbi, vállalkozók esetében pedig a NAV-tól beszerezhető igazolás
  • Bankszámlakivonatok, általában három-, vagy hat havi
  • Igazolás a három éves TB jogviszonyról, amit az olyan, területileg illetékes járási hivataloknál kell igényelni, ahol egészségbiztosítási pénztári ügyek is intézhetőek
  • Házassági anyakönyvi kivonat, amit nem minden bank kér, esetenként elég az erre vonatkozó nyilatkozat
  • Várandósgondozási kiskönyv, de csak akkor, ha a várandósság már fennáll
  • Erkölcsi bizonyítvány, vagy banktól függően elegendő egy nyilatkozat is a büntetlen előéletről
  • NAV igazolás a köztartozás-mentességről, vagy nyilatkozat
  • A beszerzett dokumentumokkal azonban nincs vége, még számos lépést kell megtenni, mire eljuthat a babaváró hitel ügye a folyósításig. Ugyan alapvetően egy személyi kölcsönről van szó, ami extra kondíciókat kapott, de az igénylési folyamat lényegesen összetettebb, hiszen nem csak a bank, de a kormány is feltételeket támasztott, amik hosszabbá teszik az ügymenetet. Az alábbiakban részletezzük, mik a teendők.

    Az első lépés a jogosultság ellenőrzése, hiszen, ha valamelyik feltételt nem tudjuk teljesíteni, az a babaváró hitel felvételét automatikusan megakadályozza. Fontos tudni, hogy a feltételek megváltoztak az eredetileg kihirdetettekhez képest, mégpedig abban, hogy a babaváró hitelt már olyanok is igényelhetik, akik szerepelnek a KHR negatív adóslistáján passzív státusszal, ám ez az állam által támasztott kritérium, a bankok viszont maguk dönthetik el, hogy a passzív KHR-es ügyfelek kérelmeit befogadják-e.

    Ha a feltételek teljesítettek, akkor következik a jövedelem kérdése, hiszen a JTM szabályozás a babaváró hitelre is vonatkozik, bár tény, hogy lényegesen könnyebb a helyzet, hiszen egyrészt két igénylőről van szó, akik jövedelmei összeadódnak, másrészt a maximálisan 20 éves futamidő és a maximum 50.000 forintos törlesztőrészlet bárki számára elérhetővé teszi ezt a hiteltípust. A banki szabályozásnál azonban rögzített a minimálisan elvárt jövedelem – van, ahol nettó 70.000 forint, és van, ahol ennek akár duplája is lehet –, és ha nem elegendő, akkor másik hitelintézetet kell keresni.

    Fontos, hogy a házaspár összjövedelme a mérvadó, és csakis az igazolt jövedelem fogadható el a babaváró hitel igénylésekor, de abból sem mindegyik. Az alkalmazotti jövedelem az alap, akár magyarországi, akár külföldi, és a legtöbb bank csak az utalással érkezőt fogadja el, bár akadnak kivételek, ahogy a külföldről érkező jövedelemnél is, hiszen ezt nem mindenhol ismerik el megfelelőnek. Természetesen a nyugdíj is elfogadható, ahogy a vállalkozói jövedelem is a hozzá tartozó igazolás beszerzése után, amit a NAV-tól lehet igényelni. Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem dokumentumokkal alátámasztva szintén elfogadható, ahogy az osztalékjövedelem is, emellett elfogadják a GYES-t, a GYED-et, a GYET-et, a CSED-et, a családi pótlékot, valamint a táppénzt, ha azt a várandós feleség kapja, és a cafeteriát.

    A legtöbb bank leginkább az alkalmazotti jogviszonyból vagy a vállalkozásból származó jövedelmet, illetve a nyugdíjat veszi figyelembe, de elfogadják a másodlagos jövedelmeket is. Fontos, hogy a külföldi nyugdíjat, vállalkozói jövedelmet, rokkantsági járadékot, bányászjáradékot, valamint az otthongondozási, illetve ápolási díjat egyik bank sem ismeri el jövedelemként.

    Nem szabad megfeledkezni a babaváró hitelre való jogosultság ellenőrzésekor a jövedelem és a már meglévő tartozások arányáról, hiszen a bank is számításba fogja ezt venni. Ennek érdekében érdemes a jövedelemből kivonni a meglévő havi törlesztőrészleteket, és a fennmaradó összeggel számolni. A folyószámla-hitelkeretek, illetve a hitelkártya-szerződések esetében a pénzintézetek a hitelkeret 5%-át tekintik tartozásnak, akár használatban van a hitelkeret, akár nem.

    Ezek után következhet a fentebb említett iratok és dokumentumok beszerzése, valamint a nyilatkozatok megtétele, és csak ezt követően lehet felkeresni a választott pénzintézet legközelebbi fiókját. A választás szintén fontos, mivel ugyan az állam által megadott feltételek minden bankra egyaránt vonatkoznak, de követelmények eltérhetnek, ahogy a kedvezmények is, amiket minden esetben figyelembe kell venni!

    A legtöbb bank segítséget is nyújt a babaváró hitel igénylésének folyamatában, hiszen kérésre visszahívják az ügyfeleket, megadják a szükséges információkat, és ha szükséges, időpontot is lehet foglalni, amivel elkerülhető a hosszadalmas várakozás. A expresszkolcson.hu címen megtalálható weboldalon több bank ajánlata közül lehet választani, méghozzá egyszerűen, hiszen a főbb tudnivalók táblázatba rendezve érhetőek el, és egy kattintással el is indítható az igénylési folyamat.

    A babaváró hitel igénylését és a szükséges dokumentumokat egy bankfiókban kell benyújtani, és itt kell kitölteni a babaváró támogatásra vonatkozó igénylőlapot is. A bank elküldi az igazolásokat a Magyar Államkincstárnak, ahol ellenőrzik, hogy az igénylő megfelel-e a rendeletben szereplő feltételeknek – ha igen, akkor a pénzintézet lefolytatja a hitelbírálatot, majd 10 napon belül kiértesíti az ügyfelet az eredményről, és ha az pozitív, akkor ismételten fel kell keresni a bankfiókot, és alá kell írni a szerződést. A babaváró hitel ez után, öt napon belül kerül folyósításra.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!