hirdetés

2021.03.02. 16:31

Bor-kisokos kezdő sommelier-eknek

Ha érdekel a borok világa és szereted is a finom borokat, itt az ideje, hogy megtudj róluk egy picit többet.

A sommelier tanfolyamon magyar és nemzetközi borokról egyaránt tanulhatsz. A tanfolyamon külön élmény, hogy nemcsak beszéltek a borokról, hanem mindet meg is kóstoljátok! Szóval összekötjük a kellemest a hasznossal! ☺

De addig is, összeszedtünk néhány magyar fajtát, hogy kicsit közelebbről is megismerd őket.

Furmint – ropogós, összetett, tele ásványi anyagokkal – Magyarország vezető szőlője

Magyarország üdvöskéje, a Furmint szőlőfajta, amelyből igen figyelemre méltó fehérborokat tudnak előállítani, gazdag ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Jellemzően érezhető gyümölcsaromák a körte, az alma és a trópusi gyümölcsök. Leggyakrabban Tokajban és Somlóban található, de az egész országban termesztik.

Olyan, mintha egy rizling ásványosságát és savasságát, a Chardonnay testességét és gyümölcsösségét, valamint a Grüner Veltliner sima állagát és eleganciáját kevernénk egy szőlőbe. De egyáltalán nem lehet semmihez hasonlítani, és sokféle formában és ízben kapható – egyedi jellege és eleganciája van, amelyet egyszerűen ki kell próbálni magának! Korán betakarítva ropogós, friss borokat készíthetünk belőle, későn szüretelve pedig a fő összetevője a Tokaji Aszúnak, Magyarország híres, aszu szőlőből készült természetes édes borának.

Hárslevelű – gazdag és kerek

A Hárslevelű kerek és lédús szőlő, gyümölcsös, gazdag ízvilágú, gyakran viaszos jellegű. A nevét a hársfához hasonló levekről kapta. Gyakran keverik a furminttal, telt jellege jól egyensúlyozza a furmint ásványosságát. A méz, a méhviasz és az ananász ízek általában társulnak a Hárslevelűből készült borokhoz. Leggyakrabban Tokajban és Somlóban található meg, és ez az egyik fő fajtája, amelyet a Tokaji Aszúban használnak, a Furmint és egy kis Sárgamuskotály (Sárga Muscat) mellett.

Olaszrizling – friss és masszív

Magyarországon a leggyakrabban ültetett fehér szőlő, Európában walesi néven is ismert. Az Olaszrizling sokoldalú szőlő, amely nagyjából minden magyar borvidéken megtalálható. Ideális mindennapi friss fehérborokhoz, és jó savasságának köszönhetően kiváló választás a fröccsök számára is. A Furmint ugyan a jelenlegi kedvenc, ám – „Magyarország következő nagy szőlőfajtája” legyen – néhány borász az Olaszrizling felé fordult, hogy gazdagabb ízvilágú, olajos jellegű borokat állítson elő, hasonlóan a jó németrizlingéhez. A csonthéjasok, a mész, a széna és a sziklás-ásványi ízek egyaránt megtalálhatók az olaszrizling borokban. A Balaton északi partja különösen híres olaszrizling borairól.

Irsai Olivér – gyümölcsös, friss és könnyű

Az Irsai Olivér, vagy röviden az Irsai egy viszonylag új szőlőfajta, amelyet először 1930-ban termesztettek Magyarországon. A név eredetéről számos legenda áll rendelkezésre, de valószínűleg a szőlőfajtát létrehozó kutató nevezte el egyik barátjának újszülött fiáról. Az Irsai Olivér egy vidám, friss és üde bor, a fiatalabbak nagyon kedvelik. Az alacsony alkoholtartalom és a gyümölcsösség, a friss szőlő és trópusi gyümölcsízek miatt kiváló nyári bor, egy baráti társaságban.

Juhfark – egyedülálló, füstös, „vulkanikus”

A Juhfark név szó szerint juhfarkat jelent, amelyet a szőlőfürtök hosszú, vékony alakjáról neveztek el. Leginkább Somlóban és a Balaton északi partján termesztik, a Juhfarkból viszonylag visszafogott stílusú, enyhe aromájú, ropogós, intenzív savasságú borokat állíthatunk elő. Különösen jól idézi azoknak a vulkanikus talajoknak az ízét, amelyekben általában nőnek. A legenda szerint ha a nászéjszakán a somlói Juhfarkot (Somlói Juhfark) megisszák, biztos lesz, hogy az új házasok első gyermeke fiú lesz. ☺

Kéknyelű - ősi szőlő, ropogós bor

Füstös, vulkanikus borok készülhetnek ebből a régi és már-már elfeledett szőlőfajtából, amelyet főleg Észak-Balatonon termesztenek. A legtöbb szőlőfajtától eltérően a Kéknyelű (a szó szoros értelmében kék szárat jelent a szőlő színe miatt) csak nőstény növényként létezik, és a hímnek kell beporzania a szőlő előállításához. Alacsony hozamú ingatag szőlő, ezért nagyon kevés borászat termeli, de kiválóan megmutatja a vulkanikus borvidékek igazi jellemzőit, például a Balatontól északra fekvő Badacsonyban jellemző.

Kékfrankos – a közép-európai vörös szőlőfajta

A Kékfrankos Közép-Európa vörös szőlőfajtája. Magyarország egész területén termesztik, és a soproni lágy, földi boroktól kezdve a fűszeres, gazdag és borsos szekszárdi vagy villányi borokig mindent elő lehet állítani belőle.

Kadarka – lágy, elegáns és titokzatos

A Kadarka Magyarország egyik legrégebbi szőlőfajtája. Törékeny és ingatag, nehéz rendbe hozni, és a borászok még mindig nehezen boldogulnak ezzel a szőlővel. Akiknek azonban sikerül, csodálatos borokat hoztak létre, amelyek a legjobb Burgundira emlékeztetnek. A jó Pinot Noirhoz hasonlóan a Kadarka is kevés alkoholt és csersavot tartalmaz, elegáns, földes, mohás ízjegyekkel és meggyel. Azt mondják ez egy „útját kereső” szőlőfajta.

Portugieser – egy friss mindennapi vörös

Általában fiatalon fogyasztják, és gyakran használják az évad új borához, a Portugieser Magyarország válasza a Beaujolais-ra. A hagyományosan „Oportó” néven ismert elnevezést a közelmúltban nemzetközi „Portugieser” névre változtatták az uniós előírások miatt. Friss és könnyű, a Portugieser remek mindennapi bor – az utóbbi időben néhány borász csodálatos, csúcskategóriás Portugieser-eket alkotott.

Cabernet Franc – magyar stílusú, nemzetközi szőlő

Míg a Cabernet Francot általában világszerte termesztik, a Merlot és a Cabernet Sauvignon vagy más fajták mellett általában keveset játszik szerepet a keverékekben. Dél-Magyarországon, különösen a Villányi régióban, a Cabernet Franc azonban önmagában is gyümölcsös, jól kiegyensúlyozott vörös szőlőt terem, és a „Villányi Franc” mára a régió zászlósborává vált.

Bár tudnék részletesebben is írni egy-egy fajtáról, de akkor mi maradna a tanfolyamra? ☺ Várunk a Bestmixer iskola sommelier tanfolyamán, egy kellemes kis tanulással egybekötött borozásra!

A Bestmixer iskola tanfolyamait Budapesten és 15 vidéki nagyvárosban is eléred.

A veszprémi iskolánk címe: 8200 Veszprém Budapest út 16.

Várunk szeretettel☺

1055 Budapest, Nagy Ignác u. 19/A.

+36 20 612 1000 | 06 1 215 0574

Adószám: 23797819-2-41

Cégjegyzékszám: 01-09-978343

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004199

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában