hirdetés

2018.10.24. 17:44

Egy víztorony emlékére

Ez az építmény a vízhálózat kiszolgálására épült, lényegében egy nagy méretű víztartály, amit olyan magasan helyeztek el, hogy a gravitáció miatt kialakuló hidrosztatikai nyomás elegendő a hálózat rendes működéséhez. A víz magasba emelése után a közlekedőedények elvén működik, mozog tovább.

Nyomás magassága szerint 10,2 centiméterenként 1 kilopascallal nő, 30 méteres magasságban a nyomás már eléri a 300 kilopascalt is, ez már kielégítheti a szokásos háztartási hálózatot. Ezek alapján, például a felhőkarcolóknál a tetejükön elhelyezett víztartályok gondoskodnak a vízellátásról.

Víztömeg felemeléséről napjainkban a szivattyúk gondoskodnak, de néhány helyen még fellelhető a szélkerekes megoldás is, ez eléggé elterjedt Kaliforniában, ahol az egyes háztartások kiszolgálására építettek ilyesmiket az 1850-es évektől egészen 1930-ig.

Az ipari forradalom idején épült víztornyokat a mai nap már építészeti emlékként tartanak nyilván. Magyarországon például egyedi ipartörténeti műemléki védettséggel bír a szegedi Öreg hölgy, az ország legrégebbi vasbeton víztornya. A kiszolgált és kiváltott víztornyokat, ha nem bontják el őket, gyakran exkluzív házakká, panorámás luxuslakásokká alakítják át.

Ha megnézzük a méretüket, igen változatosak lehetnek, a legmagasabb tárolókapacitással a dél-kaliforniai McBee mellett 45.000 köbméteres torony bír. A kisebb, egy-egy kisfalut vagy mezőgazdasági üzemet kiszolgáló víztornyokat gömb alakú tartályaik nyomán hidroglóbusznak hívják.

A már említett ipari forradalom alatt sok-sok víztorony épült, jellegzetességnek, emléképületnek tekintünk, és nagy részüket művészeti értékük miatt őrizzük meg, néhányat szállóhellyé alakítottak át, valamit csak turistalátványosságként mutogatják. Mint például a Margit-szigeti víztornyot. Jelenleg kiállítóhelyként és kilátóként üzemel. Híres víztorony-tervet készített Kecskemét, szecesszió stílusban, de ez sajnos nem valósult meg, még napjainkban is heves viták folynak afelől, hogy megépítsék-e vagy sem a látványosságként szolgáló víztornyot.

Napjainkban kevés víztorony épül, mint például a Tétényi-fennsík víztornya, a 3.000 köbméteres torony, ezt 2008-ban adták át. Sok városi víztorony tetejére annak idején nagy betűkkel ráfestették a város nevét, ezzel segítve a repülést. Egy víztorony megépüléséhez számos emberre szükség van, így munkalehetőségek tárháza nyílik előttünk, hiszen az építőiparban rengeteg olyan szakma beletartozik, amelyek összefogásával sikerül megalkotni akár olyan épületeket, amelyek későbbiekben akár műemléki besorolást is kaphatnak.

A víztornyokkal, mint magastárolókkal szemben támasztott követelmények vízellátás-technológiai szempontból elsődlegesen a következőik, vízzáróság, tároló anyag ne váljon a víz minőségére, legyen jó szellőztetés, folyamatos mozgására van szükség a vízpangás elkerülésére, védeni kell a vizet a közvetlen erős fénytől és hőhatástól, torony tartályának lehetőleg több kamrából kell állnia, hogy üzem közben tisztítható legyen, víztoronyhoz csatlakozó vezetékek elzárhatók legyenek, kivéve a túlfolyót, melybe elzárás nem helyezhető, a túlfolyó- és ürítő vezetékekben vízzárról kell gondoskodni, valamint különleges rendeltetés esetén feleljen meg az érvényes életvédelmi és biztonságtechnikai követelményrendszer előírásainak.

Munkalehetőség szempontjából, ha visszatekintünk a múltra, egy ilyen víztorony felépítéséhez rengeteg munkaerőre volt szükség, hiszen nem pár nap alatt építhető fel egy ilyen remekmű. Napjainkban már ugyan nincs nagyobb jelentősége az ilyen fajta víztornyoknak, de munkaerő minidig is szükséges akármilyen feladatot is lát el az ember. Gyöngyös egy nagy város, sok szép látnivalóval, kiemelkedő történelemmel, és rengeteg állásajánlattal. Így ha a városban élsz, vagy a környékén, feltétlen nézd meg az internetes álláshirdetéseinket az alábbi portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában