HIRDETÉS

2018.02.27. 13:19

Így kalkuláljon a bankok nyitvatartásával

A bank nyitvatartás sokak számára fontos, hiszen mindenki dolgozik, és nem mindig tudja az ebéd idejét a banki ügyek intézésére fordítani.

Ha tisztában vagyunk a nyitvatartással, akkor sokkal könnyebben meg tudjuk tervezni mindennapjainkat. Az év során természetesen számolnunk kell az ünnepi időszakokkal is, amikor nincsenek nyitva a bankfiókok.

Mit érdemes tudni az ünnepek körüli bank nyitvatartással kapcsolatban?

A munkaszüneti napok mindegyikén számolhatunk azzal, hogy a bankfiókok sem fognak nyitva tartani. Ezen felül azonban nem kell számolnunk a bezárt bankfiókokkkal, hiszen csak a piros betűs ünnepeken, munkaszüneti napokon nem tudjuk elintézni a hivatalos banki ügyeinket. Az ünnepi időszakokban azonban nem árt résen lenni, hiszen a napi nyitvatartási időn változtathatnak a bankok, de azokról időben tájékoztatják az ügyfeleket. Sok esetben a netbankár felületen keresztül is küldenek tájékoztató emailt, de ezen kívül a honlapokon is mindig közzéteszik az aktuális nyitvatartási időket.

A hitelmindenkinek.hu minden évben közli a nyitvatartási időket, hiszen az információs portálon ez is megtalálható. Akik éppen hitelfelvétel előtt állnak, azok igyekezzenek elkerülni az ünnepi időszakokat, hiszen ilyenkor eleve túlterheltek az alkalmazottak és a hitelek elbírálása sem történik meg olyan gyorsan. Akár hetek is eltelhetnek az ünnepek körüli időszakokban mire végre egy hitelfelvételt el lehet intézni.

Sokkal könnyebb helyzetben vannak a netbankár ügyfelek

Azok az ügyfelek, akik rendelkeznek netbankár hozzáféréssel, sokkal jobb helyzetben vannak, hiszen az ünnepi időszakokban is tudják rögzíteni átutalásaikat, vagy indíthatnak átutalásokat is egyik számlájukról a másikra. Őket egyáltalán nem fogja megzavarni semmiben sem a bank nyitvatartás változása.

A netbankáron keresztül még a bankkártya letiltásokat is el lehet intézni, ami a karácsonyi időszakban sajnos sokszor előfordulhat. A karácsonyi vásárlások körüli izgalmak, a kapkodás és a rohanás sok tolvajnak előnyt jelent. Ilyenkor megnő a lopások száma, ezért jobb, ha mindenre odafigyelünk.

A netbankár azonban még ennél sokkal több dologban is képes segítséget nyújtani. Itt el lehet intézni a befektetések kezelését, meg lehet adni állandó átutalási megbízásokat, sőt még időpontot is lehet foglalni. Az egyes netbankár ügyintézési lehetőségek bankonként eltérőek lehetnek, erről kérjünk mindig tájékoztatást.

Ha zárva tart a bank, akkor is tudunk vásárolni

Ma már nem feltétlenül szükséges pénzt kivenni ahhoz, hogy a nagyobb bevásárlásokat elintézzük az ünnepek alatt, hiszen nagyon sok helyen elfogadják már a bankkártyákat, hitelkártyákat. Ilyenkor csak a kártyát kell átadnunk, amelyről az adott üzletben leemelik a kívánt összeget. Szintén nem érdemes pánikba esni, ha például elromlott a hűtőnk, hiszen bankkártyával bármelyik nagyobb plázában akár új hűtőt is vásárolhatunk.

Ma már csomagfeladásnál sem fontos a készpénz, hiszen a dpd vagy a gls futárok is elfogadják a bankkártyás fizetést. A személyes vásárláson felül még a webshop vásárlások lehetősége is mindenki előtt nyitva áll. Itt semmi más teendőnk nincsen, mint a kiválasztott terméket a kosárba helyezni és már fizethetünk is a bankkártyánkkal. Ehhez sem szükséges, hogy a bankunk éppen nyitva legyen.

2018-ban mikor számíthatunk ünnepnapokra?

A március 15-i hétvégén 4 napos ünnep lesz, ezért biztosak lehetünk abban, hogy csütörtökön és pénteken egy bankfiók sem fog kinyitni. A 16-ai munkanapot nagy valószínűséggel még 10-én le kell majd dolgozni, így ekkor számíthatunk arra, hogy a bankfiókokban is dolgozni fognak a munkatársak. A Húsvét 4 napos hosszú hétvégét ígér minden pihenni vágyónak, ezért március 30 és április 2-a között nem lesznek nyitva a fiókok.

Mivel ez mind ünnepnap, így nem szükséges egy napot sem ledolgozni belőle. Május 1 ebben az évben egy keddi napra esik, így az április 30 is munkaszüneti nap lesz. Ezt a napot április 21-én kell ledolgozni, így ekkor benézhetünk a bankiókba is, mert a kollégák biztosan dolgozni fognak. Május 21 Pünkösd, így ekkor zárva tartanak az üzletek és a bankfiókok is. Egy hosszú kihagyás után az augusztus következik az ünnepek szempontjából, amikor augusztus 20 egy hétfői napra fog esni.

Október 23-a keddi napra esik, így október 22-én sem lesz nyitva semmi. November 1 csütörtök, így a fiókok nagy valószínűséggel pénteken sem lesznek nyitva. 2018-ban a karácsony is kedvezően alakul, hiszen 24,25 és 26 karácsony. A ledolgozásra december 1-jén lesz lehetősége mindenkinek, így ezen a napon a bank nyitvatartás is várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában