szponzorált tartalom

2019.01.04. 06:00

Így válasszunk mosogatógépet!

Ma a mosogatógép már nem luxus. Akinek van, nem is érti, hogyan élhetett eddig nélküle. Akinek még nincs, csak álmodik arról, milyen lehet, ha nem kellene mindennap mosogatással töltenie az idejét.

A gyártók számtalan típust és modellt dobtak piacra, így szinte tényleg minden vásárlói igényre van megoldás mosogatógép ügyben. Egy-két dolgot érdemes átgondolni, mielőtt eldöntjük, melyik mellé tesszük le a voksunkat, vagyis a pénzünket.

Hol lesz a helye?

Ha most épül még az otthonunk, akkor annyiból könnyebb a dolgunk, hogy szabadabban választhatunk méret szempontjából, mert a vízkiállás miatt általában adott a mosogatógép helye. Persze egy jó vízvezetékszerelő eleget tesz bármilyen kérésnek. Ha utólag kerül beépítésre a gép, akkor is lehetőségünk van keskeny és széles kivitel között választani. A standard méretek a 45 cm és 60 cm szélesség. Figyeljünk a beépítésnél a méretekre, ha például kinyitjuk az ajtaját, az ne ütközzön bele semmibe.

Ha amerikai konyhás nappaliba kerül a mosogatógép, akkor a zajszint lesz a kiválasztásnál az egyik fő szempont. Minél csendesebb, annál jobb, tehát a dB érték, azaz a decibel legyen alacsony.

Ha nincs lehetőségünk szabadonálló és beépített mosogatógépet beszerelni, még mindig választhatunk kisebb, asztali változatot!

Mosogatási szempontok

A modern mosogatógépek akár már 12-14 terítékkel is elbírnak. 1 teríték = 1 mélytányér, 1 lapos tányér, plusz a hozzá tartozó evőeszközök és pohár. A szakemberek azt mondják, hogy ahány fős a család, ahhoz képest dupla terítékkel számoljunk a mosogatógép kapacitását tekintve.

Ha sokat főzünk, sok a zsíros és nagyobb edény, akkor érdemes olyan modellt választani, aminek a belső tere jól és könnyen alakítható, sok a lehajtható fül és rekesz, így jobban tudjuk benne elhelyezni az edényeket. Érdemes átnézni, milyen extra programjai vannak a gépnek, mint a magas hőfokon mosás, gyors program, kímélő üvegprogram, ha sok a pohár. Érzékeli-e a gép a szennyezettség fokát? Tudja-e automatikusan ehhez igazítani például a vízsugarak nyomását? Van-e benne vízkontroll funkció, azaz aqua sensor és aqua stop?

A bestbyte.hu webáruházban számos olyan mosogatógép közül választhatunk, amelyek ezeknek a kritériumoknak mind megfelelnek.

Takarékosság és környezetkímélés

A mosogatógép kiválasztása során még nagyon fontos szempont a víz- és energiatakarékosság. Ugyan lehet, hogy kicsivel drágább, de minden szempontból megéri, ha minél több A szerepel a termék neve mellett. A legjobb az A+++ energiabesorolás szempontjából. Jó, ha több hőfokot is beállíthatunk, nem mindegy, hogy 95 fokra, vagy csak 30 fokra kell felmelegítenie a vizet a gépnek.

A vízfogyasztás legyen minél alacsonyabb, de elképzelhető, hogy egy adott mosogatógépnek van vízspórolós programja, vagy akár féltöltettel is tud hatékonyan, kevesebb vízfelhasználással mosogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában