hirdetés

2021.04.01. 14:28

Ingatlant vásárolna, de nincs miből? Van megoldás, nem is egy!

2021 nemcsak a koronavírus új hullámát, hanem rengeteg állami támogatást hozott magával az ingatlanpiacon, így most azok is könnyebben lakáshoz juthatnak, akiknek korábban nem volt lehetőségük rá.

Fotó: Illusztráció

De mik is ezek? A GDN Pannon Ingatlan segítségével most megmutatjuk!

Legyünk őszinték: hazánkban, ha szóba kerül az ingatlan, általában a „nekem sosem lesz rá pénzem”, „nem akarok hitelt” és az ehhez hasonló mondatok sejlenek fel. Talán nem is tudja, de 2021-ben akár ingatlant vásárolna, akár építkezni szeretne, számos olyan állami támogatás vár Önre, melyet mindenképpen érdemes figyelembe vennie, milliókat spórolhat meg velük! Babát szeretnének? Esetleg már van gyermekük? Mindkét esetben jogosultak lehetnek a kedvezményekre!

Lássuk, hogy 2021 januárja óta milyen konstrukciókból válogathatnak az ingatlanpiacon!

Családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK (szocpol)

Az egyik legnépszerűbb játékos a piacon. Az új szocpol, azaz a CSOK egy olyan vissza nem térítendő támogatás, mely új lakás vásárlására, építésére, valamint meglévő ingatlan bővítésére vehető igénybe. Bizonyos feltételek mellett a CSOK felújításra is igényelhető. Célja, ahogy a neve is mutatja, a családok megfelelő otthonának megteremtésében való segítség. A CSOK, illetve alfaja, a falusi CSOK feltételei közül a legfontosabb, a támogatás igénybevételéhez elengedhetetlen, hogy az igénylőnek vagy legyen gyermeke az igénylés pillanatában, vagy hajlandó legyen a gyermekvállalásra. A CSOK összege ugyanis a gyermekek számától függ. A szocpol 2 gyerekre akár milliós különbségeket is jelenthet az egy gyermeket vállalókhoz viszonyítva! Egy CSOK kalkulátor, illetve egy falusi CSOK kalkulátor segítségével Ön is bármikor kiszámolhatja, hogy milyen összegű támogatásra számíthat! Az ajánlat pedig nem csak a fiataloknak szól! CSOK 40 év felett is igényelhető!

Falusi CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény egy olyan speciális típusa, mely a tanyák, valamint meghatározott kistelepüléseken (melyek száma folyamatosan bővül), falvakban történő lakások és házak vásárlásához, felújításához nyújt vissza nem térítendő támogatást. Fontos azonban megjegyezni, hogy ennek az összegnek csak a fele fordítható ingatlanvásárlásra, a fennmaradó részt korszerűsítésre vagy bővítésre kell elkölteni.

Csok tetőtéri beépítés

Az egyik legjelentősebb változás 2021-től a családi otthonteremtési kedvezményt érintően. A gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a családi házak tetőterének beépítéséhez.

Kamattámogatott lakáshitel (csok mellé)

A kamattámogatott hitelek lényege, hogy az állam a támogatási időszak alatt támogatást nyújthat a kamat megfizetéséhez. A hitel futamideje maximum 25 év lehet, kamata pedig legfeljebb fix 3%, ezt a törvény garantálja! A Családi otthonteremtési kedvezmény és a falusi csok mellé akár 15 millió forint kamattámogatott lakáshitel is igényelhető.

Babaváró hitel

Maximum 10 millió forintos összeg, ami a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében szabadon felhasználható. Olyan házaspárok jogosultak a babaváró hitelre, ahol a feleség legalább 18 éves, de még nem töltötte be a 41-et. Emellett fontos feltétel, hogy legalább az egyik házastárs esetében fenn kell állnia egy legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszonynak is.

ÁFA visszatérítési támogatás

Újépítésű, nem generálkivitelezésben megvalósuló lakás esetén az ÁFA visszatérítés legfeljebb egy alkalommal, csakis a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számlák benyújtása esetében igényelhető a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig 5 millió forint értékig.

Ha újépítésű lakást vásároltunk, vagy generálkivitelezéssel építkeztünk, 5% ÁFA igényelhető vissza, abban az esetben, ha a finanszírozáshoz CSOK is kapcsolódik.

Amennyiben falusi CSOK-támogatott településen ingatlan bővítésére vagy korszerűsítésére került sor, a 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlák visszaigényelhetők maximum 5 millió forintig.

Lakásfelújítási támogatás, hitel

2021. január 1-je óta az államtól a lakásfelújítási költségek felére, de maximum 3 millió forintra vehető igénybe vissza nem térítendő támogatás. Ennek finanszírozása utólag történik, a támogatási résznek pedig 50-50%-ban kell az anyagköltséget és a munkadíjat tartalmaznia. A támogatást a felújítási munkálatok elvégeztével lehet igényelni. Fontos, hogy csak 2021. január 1-jét követően kiállított, 0%-os vagy 27%-os ÁFA-tartalmú, felújításhoz kapcsolódó számlákat fogad el a Kincstár, melyeket az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb a program végéig kell benyújtani.

Jelzáloghitel elengedés

A családvédelmi akcióterv egyik támogatási eleme a jelzáloghitel elengedése, melynek lényege, hogy a családok meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét támogatásként elengedi az állam az igénylők gyermekei után.

Energiahatékonysági kötelezettségek (EKR)

2021 elején életbe lépett az EKR, melynek lényege, hogy a különböző energiaszolgáltatók, úgy mint a villamosenergia-, földgáz- és üzemanyag-kereskedők, kötelesek energiamegtakarításra törekedni. Hogy azt miként teszik, az csak rajtuk áll: világítás-korszerűsítés, hőszigetelés és nyílászáró csere, használati melegvíz és fűtési rendszerek korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználása, napelemes és napkollektoros rendszerek kiépítése mind megoldást jelenthetnek erre.

A cikkben említett lehetőségek mindegyikét egyesével fogjuk bemutatni az elkövetkezendő hónapokban a GDN Pannon Ingatlan szakértőinek segítségével, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbb konstrukciót!

 

Segítségre lenne szükséged a megfelelő támogatási hitelkonstrukció kiválasztásában?

Még nem választottad ki új otthonod?

A GDN Pannon Ingatlaniroda független hitelszakértője segít a lehetőségek közül a legjobb konstrukciót megtalálni, ingatlan portfóliójuk segítségével pedig megtalálhatod álmaid lakását, családi házát!

Keresd őket bizalommal az alábbi linkre kattintva!

Irodánk

Veszprém, Cserhát ltp. 5/A

Balatonfüred, Ady Endre u. 18.

Balatonalmádi, Baross Gábor utca 48.

Telefon

+36 88 787 649 / + 36 70 886 6066

+36 70 313 3004

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában