szponzorált tartalom

2020.05.29. 11:44

Ismét kinyitnak az erdei iskolák Veszprém megyében

A megyében három erdei iskolát és egy alkotóházat működtet a Bakonyerdő Zrt. erdőgazdasága. A veszélyhelyzet során hozott óvintézkedések szigorításával egy időre az erdei iskolák is bezárták kapuikat, június másodikától azonban újra várják az érdeklődőket.

Polgár Bettina

Forrás: erdei iskola

A Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola a Művészetek völgye és a Káli-medence határán, a Vigántpetend és Nagyvázsony közötti erdőtömb közepén található, a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola Bakonybéltől nyolc kilométerre, a Magas-Bakony kapujában, Ugod-Huszárokelőpusztán működik.

Az Eszterházy Erdészeti Erdei Iskola a Kupi erdőtömbben, Pápától 11 kilométerre található, a Sárosfői Alkotóház pedig a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészetének területén működik.

Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője megkeresésünkre kifejtette, a tavasztól szeptemberig tartó időszakban az erdei iskolák jellemzően telt házzal üzemelnek, az iskolás és óvodás gyermekcsoportok mellett számos család, baráti társaság, valamint természetkedvelő veszi igénybe a szolgáltatásaikat. A koronavírus-járvány terjedésének megelőzésével kapcsolatban meghozott óvintézkedések részeként azonban az állami erdőgazdaságok március 17-től szüneteltetik az erdei szálláshelyek, az erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárták a közjóléti turisztikai központokat, az erdei múzeumokat és a kiállításokat.

– Június másodikától újra kinyitnak szálláshelyeink és erdei iskoláink, azonban Gyenesdiáson található Természet Háza látogatóközpontunk még határozatlan ideig zárva tart. Az erdei iskolás foglalkozásokat főként a szabadban tartjuk meg. Kollégáink természetesen kiemelt figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, egyúttal pedig a vendégektől is a járványügyi előírások betartását kérjük. A MOVE Rehabilitációs Ipari és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Zrt. munkatársainak köszönhetően a hozzánk érkező vendégeknek igény esetén fertőtleníthető, mosható maszkokat tudunk biztosítani, szálláshelyeinken pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 könyvében foglalt ajánlások az irányadóak – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Patocskai-Lunk Eszter.

Az erdei iskolák fontos célja a fiatal nemzedék természetes környezet iránti érdeklődésének felébresztése, a környezettudatos gondolkodás formálása, illetve az ismeretszerzés biztosítása Fotó: erdei iskola

A társaság kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, az erdei iskolák fontos célja a fiatal nemzedék természetes környezet iránti érdeklődésének felébresztése, a környezettudatos gondolkodás formálása, illetve az ismeretszerzés biztosítása.

– Az erdei iskola komplex szolgáltatást nyújt a csoportoknak. Óvodáskortól egészen középiskolás korig bezáróan érkeznek hozzánk gyermekcsoportok az ország más-más településeiről, de gyakran nagycsaládosoknak, felnőttekből álló csoportoknak is tartanak a kollégáink erdei iskolához köthető foglalkozásokat. A legkedveltebbek a különböző hosszúságú és témájú tanösvénytúrák, az interaktív erdei foglalkozások, a vadgazdálkodással és az erdőgazdálkodással kapcsolatos játékos előadások, illetve bemutatók. Az esti programok közül pedig a vadles és az éjszakai bátorságpróba a kicsik igazi kedvence – magyarázta lapunknak Patocskai-Lunk Eszter.

A kommunikációs vezető hozzátette, a koronavírus-járvány ideje alatt az Országos Erdészeti Egyesület összefogásával Otthonról az erdőbe címmel online erdei iskolai foglalkozásokat indítottak az erdészeti erdei iskolák a környezeti nevelés jegyében. Többek között papírfecske-hajtogatás, nyomolvasás, nyomkeresés gazdagította az erdészeti erdei iskolák május 10-én, a madarak és fák napján kezdődött, az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló internetes programját.

– Az állami és magánerdő-gazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásainak célja, hogy a gyerekek jelen helyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményéből, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott tartalmak segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban. Ezen kezdeményezéshez erdőgazdaságunk is nagy örömmel csatlakozott, emellett az erdei iskolákat vezető kollégáink saját videók készítésével is kiegészítették a kezdeményezést, melyet hamarosan közösségi oldalunkon és a honlapunkon is megtalálnak az érdeklődők – jegyezte meg Patocskai-Lunk Eszter.

A Hubertlaki-tó különös ismertetőjegye a sok vízből kiálló, az ég felé mutató titokzatos facsonk

Hozzáfűzte, az online erdei iskolás foglalkozások május tizedikétől minden hétköznap 10 órától tekinthetők meg az Országos Erdészeti Egyesület közösségi oldalán. Az elsősorban az általános iskolás korosztálynak szóló videók elérhetőek a társaság közösségi oldalán és az Országos Erdészeti Egyesületnek a videómegosztón működő csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában