szponzorált tartalom

2019.11.06. 14:08

Lakáshitel – vagy jelzáloghitel? Mit válasszunk?

Ma már a szabad felhasználású jelzáloghitelek is rendkívül kedvezően elérhetők, ha lakásvásárlásról van szó. Ez az opció sokáig túl drágának számított, de jelenleg a hihetetlenül alacsony kamatok időszakát éljük. Mit mondanak a szakemberek?

Cél a saját otthon

Nem kell számlákat bemutatni

A szabad felhasználású jelzálogkölcsönök tagadhatatlanul kedvezőek amiatt, mert kimondottan nagy, többmilliós összeget felvehetünk a segítségükkel megkötések nélkül. Ami viszont szükséges hozzá, az az ingatlanfedezet, illetve régebben a lakáshitelnél lényegesebb magasabb THM jellemezte.

Sokan vettek fel korábban ilyen hitelt, akik a vállalkozásukat szerették volna felturbózni vele, de azoknak is kedvező volt, akik úgy szerettek volna lakást, házat vásárolni, hogy már kezükben van a kölcsön összege, és nem az ajánlat lekötésekor kezdik el intézni a lakáshitelt. A készpénzes vevők ugyanis sokszor, amikor az ingatlant eladó félnek az idő is számít, hátrányosabb helyzetben vannak.

Cél a saját otthon

Korábban kockázatosnak számított

A viszonylag drága jelzáloghitel fizetésével sokan kerültek bajba régebben, hasonlóan a devizahitelekhez. Ma már ezen a téren jelentős változások történtek a piacon. Amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank szigorú szabályokat vezetett be azzal kapcsolatban, ki mekkora törlesztővel terhelheti a jövedelmét hitel felvételkor, a hitelkamatok is alászálltak.

Ma már gyakorlatilag a lakáshitelekre jellemző kondíciókkal kapunk szabad felhasználású jelzáloghitelt.

Ez sokaknak kedvező – nagy arányban keresik ezt a hitel típust azok, akik befektetési céllal vásárolnának ingatlant. Így el tudják ‘halászni’ a konkurensek elől az ígéretes lakásokat, időben tudnak lépni, anélkül, hogy a több hónapos kiutalási procedúrát végig kellene várniuk. Mindennek persze az a feltétele, hogy fedezetként felajánljanak egy már meglevő ingatlant a hitelintézet számára.

Az első otthonnál még nincs ingatlanfedezetünk

Ma már az is olcsó, ami régen exkluzív volt

A kölcsönök kamatai – legyen szó személyi kölcsönről, lakáshitelről vagy másról – most rekord alacsonyak, így fordulhat elő, hogy ma már 2-3 %-os kamattal is lehet 5-10-15 éves törlesztési időszakra jelzloghitelt felvenni.

A nagy összeg miatt feltétel a jó kondíciókhoz a magas, 450 000 Ft / hó feletti havi jövedelem, mely persze egy házaspár összeadott jövedelméből is kijöhet.

A legjobb kamatok a rövid kamatperiódusú kölcsönökre jellemzőek – megjegyzendő, a kamat nem azonos a teljes összköltséggel, a THM-mel.

Bár szabadon költhető, és esetenként lakás-, házvásárlásnál is jobban felhasználható a több milliós hitelösszeg ennél a hitel típusnál, a hagyományos lakáshitel számos jó tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt vonzóbb lehet.

Az egyik megfontolandó tényező, hogy lakáshitel esetén több ajánlat közül választhatunk, ami egyrészt jobb kondíciókat, másrészt jobban személyre szabható ajánlatot eredményezhet.

Érdemes figyelembe venni emellett, hogy fogyasztóbarát minősítésű és kamattámogatott hitelek csak lakáscélra elérhetőek. Az állami kedvezmények is a klasszikus lakáshiteleknél érhetőek el inkább, és ez a jövőben is így lehet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában