hirdetés

2018.09.20. 06:00

Lendületet vett a Fűzfői-öböl hosszú évek óta tervezett rehabilitációja

A Balaton partján csaknem nyolc éve megvalósítani tervezett Ökopark koncepció nem kevesebbet tűzött ki célul, mint a Fűzfői-öböl teljes rekonstrukcióját. A fejlesztési terv – amely a strand területén, a fövenyfürdőn és a tobruki szakaszon már érdemben javította a parti infrastruktúrát – most ezen a szakaszon is megvalósulhat.

Balatonfűzfő öböl-menti, korábban tározónak használt, feltöltött területének egy részét jelenleg elhanyagolt, pusztulófélben levő, áthatolhatatlan erdős aljnövényzet borítja. Így turisztikai szempontból is fontos fejlemény, hogy a város önkormányzata a beruházással ezt a partszakaszt korszerűsíti, ezáltal hamarosan a lakosság által is birtokba vehető parkosított, fás terület alakul ki.

A fejlesztés része a parti sétányon már meglévő sétaút mellé kialakítani tervezett kerékpárút, illetve a Sirály utcán ma végigfutó balatoni kerékpárút tervezett bővítése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinálásában, valamint a Fűzliget lakópark építése, amely a Laguna Yacht Club és a Marina Fűzfő vitorláskikötő közötti szakaszon valósul majd meg. Ez a lakásépítési projekt, valamint az aljnövényzet- és faritkítás mellett tervezett faültetések illeszkednek a terület már korábban tervezett rehabilitációjába, amelynek során, a beruházóval együttműködve a tervek szerint több fát telepítenek majd a területre, mint amennyi rossz minőségűt onnan ki kell vágni. Az önkormányzat megbízásából az átalakítást tervező kertépítő vállalkozás szakvéleményben tett javaslatot arra, hogy milyen fákat lehet telepíteni a mostani elaggott állomány helyére.

Erre a területre már nem először írtak ki építési pályázatot. Az eljárásban nyertes beruházó cég az Ökopark koncepcióhoz igazodva, annak megvalósulását segítendő aktívan részt vállal a 85 lakásos lakópark előtti terület rehabilitációjában.

A teljes koncepció kivitelezését 2019 végéig tervezik megvalósítani, amikorra nemcsak Balatonfűzfő lakossága, de az odalátogató gyalogos és kerékpáros turisták, valamint hajótulajdonosok számára is élvezhető lesz a terület megújulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában