hirdetés

2019.05.08. 06:00

Mennyit, és mit játsszunk a kisbabánkkal

Egy kisbaba születése után a legtöbb időt az édesanyjával tölti. Míg az elején ez az időszak csak az etetésből, a peluscseréből, és az alvásból áll, nemsokára átveszi a szerepet a játék, melyből a gyermek rengeteg dolgot tud megtanulni.

A játék elengedhetetlen a kisgyermekek számára. Mivel az élethez fontos dolgokat is játék során tanulja meg, a játékra ebben az esetben soha ne szórakozásként tekintsünk. Mivel az anyuka az első játszótársa a gyermeknek, hiszen ő az egész napját vele tölti, sokszor felmerülhet benne a kérdés: vajon eleget játszom a gyermekemmel?

Mit játszunk a gyermekünkkel másfél éves koráig?

Bármilyen korról is legyen szó, alapvetően fontos, hogy játék közben folyamatosan beszéljünk kisbabánkhoz, gyermekünkhöz. Magyarázzuk, meséljük neki a dolgokat, hiszen így lesz a játék tényleg közös. Játék közben folyamatosan dicsérjük, és kérjük gyermekünket, hiszen ezekkel fogjuk a leginkább ösztönözni őt. Az a kisbaba, aki még csak 0-3 hónapos nagy igényt tart édesanyja közelségére. Ilyenkor próbáljunk meg mindent úgy elintézni, hogy babánkat sokat tartsuk testközelben. Ringassuk, hordozzuk, énekeljünk neki, hiszen ez teljesen megnyugtatja őt. Nehéz megmondani, hogy pontosan hány órát kell naponta egy újszülött babával játszani, ám szerencsére saját gyermekünk igényeit érezni fogjuk mi magunk is.

4-8 hónapos korban már elkezd a gyermek előtt kinyílni a világ. Ilyenkor rohamosan elkezd fejlődni a mozgása, ezért fontos, hogy hagyjuk, hogy saját maga próbálkozzon! Tegyünk elé egy színes kisautót. Ha látjuk, hogy el szeretné érni, ne rohanjunk, és adjuk a kezébe, hanem hagyjuk, hogy kicsit küzdjön meg a dolgokért. Ebben az időszakban már felfigyelnek a színes labdákra, a különböző csörgő-zörgő babajátékokra, sőt a bábokra is. Meséljünk nekik sokat, és mondjuk babánknak sok mondókát! Színes, nagy ábrás mesekönyvek lapozgatása nagyon érdekes lehet számunka, vásároljunk direkt babakönyveket, melyet ő maga is könnyedén tud lapozni.

9-18 hónapos korban az a legizgalmasabb játék a gyermeknek, ha szabadon felfedezhet dolgokat. Nagy belemerüléssel tudja őket lekötni a könyvek pakolása, a játékok ki-be dobálása a tárolódobozokból. Egy 18 hónapos gyerek már vissza tudja nekünk gurítani a színes labdát, sőt, ha nagyon ügyes, akkor táncolni is tud! Hallgassunk itthon gyerekzenéket, és táncoljunk rájuk együtt. Nagyon jó, ha ebben az időszakban elkezdünk gyermekünkkel közösségbe járni, hiszen gyerek a gyerektől tanul el a legtöbbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában