hirdetés

2019.05.16. 10:19

Mire vesz fel személyi kölcsönt a magyar?

Hiába szóltak az éveleji várakozások a hitelpiac növekedésének lassulásáról, továbbra is pörög a hitelezés, a személyi kölcsönök pedig minden korábbinál népszerűbbek. A személyi kölcsönök kihelyezése elérte a 740 milliárd forintot, ami a válságot követő időszaknál is magasabb számokat jelent.

Ráadásul most következnek a személyikölcsön-kihelyezések szempontjából aktív hónapok; sokan a tavaszi-nyári hónapokra időzítik a felújítási munkálatokat, a gépesítést, klímaszerelést, de használtautót is szívesebben veszünk tavasszal.

A bankok és hitelintézetek adatai alapján elmondható, hogy a magyar lakosság egyre nagyobb arányban igényel személyi kölcsönt lakáscélú felhasználásra, illetve használtautó-vásárlásra. A lakáshitelekkel szemben a személyi kölcsönökre kevésbé hatnak a monetáris politika hatásai; ez magyarázza, hogy ennél a hiteltípusnál nem várható a kamatkörnyezet romlása, várhatóan továbbra is kedvező feltételekkel juthatunk majd fedezet nélküli kisebb összegű kölcsönhöz. Ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy a felelőtlen döntések büntetlenül meghozhatók. Ha kölcsönt szeretnénk igényelni, hozzunk felelős döntést!

A személyi kölcsön bármilyen célra felhasználható és fedezet nélkül vehető igénybe. Szinte bármire fordíthatjuk az így megszerzett pénzt, viszont érdemes körültekintően költekezni. Ennek érdekében fel kell mérnünk az anyagi helyzetünket és meg kell határoznunk, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem.

Az Excel-tábla a barátunk

A tudatos kölcsönigénylést a bevételeink és a kiadásaink pontos ismerete teszi lehetővé. A bevételekkel könnyebben számolhatunk, hiszen a havi bérünk rendszerint állandó. A kiadások tervezése viszont összetettebb feladat; számba kell vennünk az állandó kiadásainkat (lakbér, rezsi, havidíjak), a mindennapi élethez szükséges összegeket (élelmiszervásárlás, szükséges holmik beszerzése), illetve számítani kell váratlan kiadásokra is. Sokat segít, ha vissza tudunk emlékezni, az elmúlt hónapokban milyen váratlan költségekkel kellett számolnunk.

Ezek alapján már könnyebben meghatározhatjuk az igényelt összeg nagyságát, illetve megválaszthatjuk a törlesztőrészleteket. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a személyi kölcsönnek is vannak költségei, amit minden befizetés során állnunk kell. Ez sem maradjon ki az egyenletből!

Noha létezik jogszabályi korlát a túlzott eladósodás megakadályozására, ez a szabály kifejezetten megengedő az adósokkal szemben. Egy szerényebb havi jövedelmet is 50 százalékban leterhelhetünk, ez viszont egészen biztosan komoly megszorításokat eredményez a családi költségvetésben.

Akciós ajánlatok

A hitelpiacon is rendszeresen találkozhatunk akciós ajánlatokkal. Habár az ilyen konstrukciók lehetnek kifejezetten kedvezők, némely esetben pórul is járhatunk velük. Mindenképpen tudnunk kell, hogy az akció mire vonatkozik; gyakran előfordul, hogy a kedvezményes kamatok csupán a futamidő első hónapjaiban érvényesek, azt követően már magasabb kamatokat kell fizetnünk. Az is gyakran előfordul, hogy az akció csupán bizonyos feltételek teljesülése esetén érvényes, például a jövedelem nagyságához kötik.

Szerencsére léteznek trükközés-mentes akciós ajánlatok is, amelyek közül érdemes válogatni. A Minikölcsön az első kölcsönfelvétel során 0% THM-et, 0 Ft kamatot és 0 Ft expressz díjat számít fel. Ráadásul rendkívül egyszerű és kényelmes online ügyintézést biztosít videós azonosítással, elektronikus aláírással és bankszámlamegosztó alkalmazással, akár az igényléstől számítva egy órán belüli folyósítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!