vitamin

2017.10.27. 10:28

A Nagy Protein Átverés és vitamin titkok

Hogyan vernek át bizonyos cégek hangzatos szlogenekkel, félrevezető terméknevekkel és címke dizájnokkal. A protein és vitamin piac hazugságai. Egy olyan világban, ahol a reklámzaj és a cenzúrázatlan megtévesztés elnyomja a tudományos tények halk szavát.

Magyarországon minden étrend-kiegészítő prémium. Csúcsminőség! Legalábbis mindenki ezt állítja a saját termékeiről, és sajnos a törvény nem tiltja, hogy gyakorlatilag szinte mindent ilyen hangzatos szavakkal jellemezzenek.

De mitől prémium mondjuk egy fehérje készítmény, egy C-vitamin, egy magnézium, egy karnitin, egy kreatin vagy egy BCAA aminosav? Marketing ködösítések helyett íme néhány egyszerűen ellenőrizhető tudományos tény, konkrét példákkal, amelyekből egyértelművé válik, hogy mi az, ami valóban csúcsminőség, és mi a silány vagy kevésbé jó.

 

Amit nem tudtál a magnéziumról

Itt van rögtön a magnézium, ami elég egyszerűnek tűnik. Hiszen a magnézium, az magnézium, csak az számít, mennyit tartalmaz egy készítmény – gondolhatnánk. Csakhogy többféle magnézium vegyület létezik. A legtöbb étrend-kiegészítőben magnézium-oxidot találunk, ami a legolcsóbb formula és csupán 4%-a hasznosul a szervezetben, míg a magnézium-citrátnak a 90%-a! Ez óriási különbség. Így az olcsóbbnak tűnő oxid formula valójában drágább, de nem is ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy a nem hasznosuló 96%-kal feleslegesen terheljük a szervezetünket, például a vesét. Mégis szinte minden multivitaminban ez a verzió található. Könnyen ellenőrizhető, csak meg kell fordítani a dobozt és megnézni a pontos összetevőt.

 

Káros is lehet a karnitin?

Másik példa: Nagyon sokan fogyasztanak karinint, elsősorban a zsírégető vagy a vázizomzat erősítő hatása miatt. Azt viszont kevesen tudják, hogy szinte minden karnitint szintetikus úton állítanak elő és az L-karnitin mellett tartalmaz egy D-karnitin nevű vegyületet is, ami nem csak fiziológiailag inaktív, hanem még gátolja is a természetes L-karnitin felvételét és funkcióit, továbbá súlyos mellékhatásokat eredményezhet. Tehát kizárólag a biológiai úton előállított készítmény esetén garantált a tisztaság és a hatékonyság.

De honnan tudjuk, hogy természetes úton állítottak elő egy karnitin terméket? Nagyon egyszerű: Ezt a bizonyos eljárást világszabadalom védi, a módszer kizárólagos tulajdonosa a Svájcban található Lonza Group. A Lonza által bejegyzett védjegy a Carnipure®, és csak az ezen védjeggyel ellátott karnitin készítményeket állították elő biotechnológiai úton, ami nem foglal magába sem genetikailag módosított szervezeteket, sem állati eredetű termékeket.

Amit kevesen tudnak az egyik legnépszerűbb táplálék-kiegészítőről

A népszerű BCAA termékekkel is hasonló a helyzet: legtöbbüket szintetikus úton állítják elő. Egyetlen természetes módszer létezik: a fermentációnak nevezett mikrobakteriális erjesztési eljárás. Egy kizárólag növényi alapanyagokból, kémiai anyagok nélkül előállított BCAA készítmény előnye, hogy nincs benne tejcukor és allergén anyagok, ezáltal az emésztése jóval könnyebb, amit tovább fokoz, hogy az erjesztésnek köszönhetően előemésztett állapotban vannak az aminosavak. Mellesleg vegánok, vegetáriánusok, cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Tehát ha szintetikus BCAA helyett mellékhatásoktól mentes, hatékonyabb, természetes módon előállított verziót szeretnél, akkor keress fermentált BCAA készítményt. Az már csak hab a tortán, hogy cinkkel, krómmal és B6-vitaminnal kiegészítve még jobban hasznosul, továbbá a 2:1:1 arány az ideális, bárki is állít mást. Itt is érdemes a tudományos tényeket nézni a jól hangzó reklámszövegek helyett.

 

A tévhitek és a megtévesztések melegágya: a protein piac

A fehérjék témaköre egy külön fejezetet érdemel, hiszen ezen a területen találhatók a tévhitek netovábbjai és a megtévesztések csimborasszói. Hogy miként vernek át bizonyos cégek hangzatos szlogenekkel, félrevezető terméknevekkel és címke dizájnokkal, azt megtudod a NAGY PROTEIN ÁTVERÉS című videóból, amit a Panhellen weboldalán érhetsz el.

De nem csak ezt: Van egy másik videó a vitaminokról, ami szintén lerántja a leplet a piac hazugságairól és túlkapásairól egy olyan világban, ahol a reklámzaj és a cenzúrázatlan megtévesztés elnyomja a tudományos tények halk szavát. Tudnod kell, mit veszel be, hiszen a Te tested, a Te egészséged. Jogod van tudni mindent az étrend-kiegészítőkről, méghozzá ÉRTHETŐEN és ELLENŐRIZHETŐEN.

A Panhellen Protein Titkok és Vitamin Titkok videó sorozataiban olyan információkat találsz, amelyek valószínűleg meg fogják változtatni az étrend-kiegészítőkről alkotott képedet…

A videókat itt éred el: www.panhellen.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában