hirdetés

2019.04.03. 14:21

Piros, kék, fekete: így használd a színes tapétákat otthonodban

Volt idő, amikor a tapétákat sok helyről száműzték, azonban ma újra hódít ez az egyszerű, mégis nagyszerű beltéri dekorációs elem.

Bár számos fajtája létezik, legyen szó anyagról, mintáról vagy színről, egy biztos: bizonyos színekkel nem árt vigyázni, hiszen ebben az esetben is igaz, hogy a kevesebb néha több.

Ilyen árnyalatok általában az erőteljes színek, mint a piros, a kék vagy a fekete – ha ezeket túlzásba viszed a szobákban, bizony nem csak, hogy unalmassá válhat egy idő után, de kifejezetten nyomasztó is lehet. Kutatások bizonyították, hogy a piros falak idővel agressziót váltanak ki azokból, akik huzamosabb ideig tartózkodnak ilyen helyiségben, míg a nagy fekete falfelületek a depresszív hajlamokat képesek felerősíteni a lakókban.

A kékkel azonban egész más a helyzet. Ennek a csodálatos színnek bizony számos árnyalata van, ami lehetővé teszi, hogy kedvedre variáld őket, és a temérdek kombinációnak hála egyszerűen megunhatatlan dolgokat lehet ebből az üde színből kihozni.

A piros és a fekete tapétákat érdemes falrészeken, vagy sávokban használni: így megadják a kívánt hangulatot a szobának, és teret engedhetsz nekik arra, hogy érvényesüljenek. Ezekhez a színekhez leginkább az ezüst és az arany illik, ha kiegészítőkről van szó, de natúr színű fabútorokkal is rendkívül hangulatos enteriőrt tudsz kialakítani. Ha ezekkel a színekkel szeretnél dolgozni, igyekezz fehér függönyöket választani, ugyanis ezek a színek már önmagukban is igen markánsak, és képesek egyszerűen kifárasztani az ember idegrendszerét, hosszútávon feszültté tenni a lakókat. Azok, akik ilyen erőteljes színekben gondolkodnak, gyakran elutasítják a fehér falakat, viszont az ilyen összeállításhoz bátran választhatsz teljesen világos felületeket is, unalmas semmiképpen nem lesz az összhatás.

Térjünk vissza a kék tapétákra: mint ahogyan azt már említettük, ennek a színnek rengeteg árnyalata van, így ha kedveled ezt az árnyalatot, biztosan egy rendkívül bájos belső teret fogsz tudni létrehozni a segítségével – vagy egy igazán drámai hatást keltőt, ez már csak rajtad múlik. Ezt a színt akár teljes falakon is alkalmazhatod, még akkor is, ha egy erőteljesebb árnyalatát választod: az égszínkék tekintélyt parancsoló, natúr fával skandináv hangulatot árasztó lehet, míg egy sötétebb árnyalata elegáns, arannyal vagy ezüsttel elegáns, kifinomult egészet mutathat. A kék egészen világos árnyalatai akár gyerekszobában is kiválóan mutathatnak, mesefigurákkal, rajzokkal kiegészítve – ráadásul a mosható tapéták még a művészi beállítottságú apróságoknak is kedvezhetnek.

Amiről még nem beszéltünk, az az, ha esetleg mind a három színt szeretnéd egyszerre alkalmazni egy helyiségen belül. Ez nem is véletlen, ugyanis igen finom szemmel kell ahhoz rendelkezni, hogy nagy felületen ez a három szín jól mutasson együtt, és a kiegészítők esetében is igencsak oda kell figyelni, ha berendezésre kerül a sor. Fehér bútorokkal, fehér függönyökkel viszont igen egyedi belső teret alkothatunk a három igen eltérő szín alkalmazásával, ha megfelelő arányban használjuk fel őket a nagy, akár egybefüggő falfelületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!